Nénikém sajtos pogácsája
sponsored links
A fõzés és a sütögetés egy örök életen át tartó tanulás. Amit iszonyatosan élvezek. Fõleg, ha otthon sürgök-forgok Anyu vagy Nénikém körül. Ez a pogácsa pont egy ilyen finomság Nénikém két dolgos keze által. A legjobb, hogy bezacskózva így 2 nappal késõbb is nagyon puha.
Elkészítési idõ: 15 perc + 1 éjszaka
60 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg tejföl (20%)
1 ek. zsír
1 tk. kristálycukor
2,5 dkg élesztõ
0,5 dl tej
1 tk. só
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
20 dkg trappista/edami sajt
- A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba.
- A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és futtassuk fel néhány perc alatt benne az élesztõt.
- A liszttel morzsoljuk össze a vajat. Majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztõt, a tejfölt, a zsírt, üssünk bele 1 egész tojást és egy tojássárgáját. Ezekbõl szép sima tésztát dolgozzunk ki. Ha túl lágynak találjuk, akkor adjunk még hozzá egy kis lisztet.
- Az elkészült tésztából egy vékony (kb. fél cm)téglalapot nyújtunk ki. Ezt feltekerjük és négybe hajtjuk (lásd a hájas tésztánál). Folpackba csomagoljuk az összehajtogatott tésztát és egy éjszakán át a hûtõben pihentetjük.
- Másnap lisztezett deszkán ismét téglalapot nyújtunk belõle és utoljára még meghajtogatjuk a tegnapi szerint.
- Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, késsel berácsozzuk a tetejét és kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
- A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk a sajttal. Sütés elõtt 20 percet pihentetjük, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
is.Vékonyra nyújtjuk, feltekerjük és hajtogatjuk. Hûtõ 1 éjszakára vagy pár órára,én egy éjszakára teszem hûtõbe.Sütés elõtt kinyújtjuk vékonyra,hajtogatjuk fentrõl, lentrõl középre, jobbról, balról.Kinyújtjuk kisujjnyi vastagra és szaggatjuk kb. 4 cm-es .20 perc pihentetés sütés elõtt. 180 fokon sütjük.
További receptekért és ötletekért tartsatok velem a Facebookon és az Instagramon!
Nyomtasd ki a bejegyzést!