Német szilvás süti
sponsored links
Lassan 15 éve, hogy jártam Németországban. Emlékszem, akkoriban még jóval nagyobb odafigyelést igényelt euróval fizetni, hisz olyan csábító volt, hogy egy-egy dolgot simán megkapok 2-3 pénzegységért, így a kirakatokban elhelyezett objektumok elsõre egytõl egyig kihagyhatatlan üzletnek tûntek. De amint lefuttattam az agyamban a gyors fejszámolást, még akkori árfolyammal is, kerültek annyiba, hogy igencsak meg kellett gondolnom, hogy odaadjam érte azt a csekélynek tûnõ pénzegységet vagy ne. A péksüteményekre egyébként nem vagyok õrült módon rákattanva, Németország elõtt pedig még ennyire se voltam. A környezõ pékségekben volt egy süti, amit magamtól sose vettem volna meg, pláne nem 2,5 euróért. Aztán csak engedtem a nyomásnak, megkóstoltam, és azóta is sokszor eszembe jut, hogy jól esne reggelire, és a frankfurti reptér csodás pékségében is az volt az elsõ, amit kerestem. (Nem találtam.)A másik hasonló élményem egy kiránduláson volt. Megálltunk az erdõ közepén egy teára és egy kis nasira. A két süti közül lehetett választani. Az egyik a fekete erdõ torta volt, a szeletek egyenként csomagolva, azaz pontosan ugyanaz, amit minden cukrászdában és pékségben lehetett kapni. A másik pedig a szilvatorta, amit nagyon ajánlgatott a társaság. Én abban a pillanatban csak annyit láttam, hogy tészta lenn, tészta fenn, középen szilva, egyébként pedig baromi száraznak néz ki az egész. De mindegy, jobb lesz legyûrni, mint nézni ahogy rajtam kívül mindenki más eszik.
Hááát?. sokkolt, hogy mennyire finom volt az a sütemény. Az a száraz tészta ott lenn, nem is volt olyan száraz. A szilva nagyon finom, húsos, szaftos volt, és ami igazán megfogott, hogy ugyan meg volt sütve, de csak enyhén. Ezért nem volt lekvár jellegû a szilva, ami szinte átváltoztatja a gyümölcs ízét, hanem nagyjából megmaradt a frissessége, és a valódi íze. A tetején a puha fahéjas morzsa, megszórva egy kevés fahéjas porcukorral? azt gondoltam ezt nem lehet fokozni, de megjelent a bácsi, és egy nagyobb tálban kihozott mellé egy jó adag friss, felvert (azaz nem tubusos) tejszínhabot.Szerintem ez után érthetõ, hogy miért foglalkoztatott ennyire ez a süti. Az elmúlt években pedig arra is gondoltam, hogy ki kéne kísérletezni, de nem mertem nekiesni, mondván pont olyan úgyse lesz. Persze erre a süteményre is több verzió létezik, de ebbõl kettõ, ami igazán klasszikus. Vagy kelt, vagy linzerhez hasonló tészta az alap, tetején pedig vagy van vajas morzsa, vagy nincs. De a tészta ágy, amin a szilva szeletek ülnek, minden esetben viszonylag vékony. Szokták tortaformában is készíteni, de otthon jellemzõen, a sütõ tepsijében sütik és kockákra vágják.
Most a legegyszerûbb verziót választottam, a linzer jellegû tésztával. A tésztára tettem egy fahéjas krémet, ami egyébként nem minden esetben szerepel a hozzávalók között, és vajas morzsa gyanánt pedig az alaptészta került a sütemény tetejére. Gondoltam arra, hogy egy kicsit elõsütöm a tésztát, és a szilvát késõbb osztom el a süteményen, hogy nyersebb maradjon. Viszont most nem kaptam annyira finom húsos szilvát, így maradtam az egyszerûbb módszertannál. Szerintem, és a visszajelzések szerint így is igazán finom lett, és azonnal megkapta a publikálható pecsétet. Hogy olyan lett e, mint amit 15 évvel korábban ettem? Majdnem. De szerintem a teljességhez kellene az a kis német faház az erdõben.
Utóirat: A tészta jó úgy, ahogy a receptben van, nem kell nyersen kóstolgatni, mert idõ elõtt elfogy!
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: kb. 20 perc + kb. 50 perc sütés
Mennyiség: kb. 23 cm átmérõjû tortaforma (elvileg ha a megadott receptet duplázzuk, akkor egy sütõ tepsire elég mennyiséget kapunk)
A tésztához:
- 125g vaj + egy kevés a tepsi kivajazásához
- 1 tojás
- 120g cukor
- 250g fehérliszt
- 1 kiskanál sütõpor
- 1 csipet só
A krémhez (elhagyható)
- 80g tejföl (lehet joghurt is)
- 1 kiskanál fahéj
- 30g vaj
- 75g cukor
- 1 evõkanál kukoricakeményítõ
Gyümölcs:
- kb. 800g szilva negyedekbe vágva (ez egy tortaformára elég, úgy, hogy a szilva szeletek egymás mellett vannak. Németországban sok esetben úgy készítik a sütit, hogy egy sor szilvát kb. két harmad részben átfed a következõ sor szilva. Ez esetben bõ 1 kg szilvát használhatunk.
- Szilva helyett használhatunk almát, körtét, barackot, vegyesen is. Bármit amihez kedvünk van.
A süti tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy fahéjas porcukorral. Tálalhatjuk tejszínhabbal, fagyival, vagy akár mézes joghurttal.
1. lépés
Az elõkészítéshez a szilvákat negyedekbe vágjuk és félre tesszük. A krémhez mindent homogénre keverünk.
2. lépés
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük kézzel vagy kézi mixerrel. Puha, morzsalékos állagot kell kapnunk. Kivajazunk, kilisztezünk egy tortaformát, beleszórjuk a tészta háromnegyed részét és a kezünkkel lenyomkodjuk, hogy viszonylag sima legyen.
3. lépés
A nyers tésztát megkenjük a krémmel ha használunk, elhelyezzük a szilvákat, majd a tetejére rászórjuk a maradék tésztát, vajas morzsaként. 180 fokon kb. 50 percet sütjük.