Nápolyi padlizsánkrém

2018-06-09

sponsored links














A klasszikus erdélyi padlizsánkrémmel jó néhány évvel ezelõtt, vendégségben találkoztam elõször, ott kínálták elõételként. Örök "szerelem" lett belõle, azóta már rengeteg félét kipróbáltam, a sült paprikást, majonézest, medvehagymást, aszalt paradicsomost, fetás-dióst és most sor került a krémsajtosra. Vitathatatlanul a nyár egyik legjobb étele, mindenkinek van saját változata és nagyon könnyû elkészíteni is. Mikor már elfogadható az ára, rendületlenül gyártom, mert nem tudjuk megunni. Van amikor nagyobb mennyiséget veszek, szabad tûzön, parázson sütöm meg, mert így kap egy enyhén füstös, grilles ízt is, majd dobozkákba téve kiadagolom és mehet a mélyhûtõbe. Így télen is elõ tudom venni, amikor megkívánjuk a nyár ízeit. Nagyon finom valamilyen pirított magvas kenyérre kenve vagy pitával, naan kenyérrel, friss bagettel vagy frissen sült grissinivel is. Rengeteg kerti zöldséggel, salátával szoktuk fogyasztani. Bár az olívaolaj nagyon egészséges, de a padlizsánkrémhez én napraforgó olajat használok, tapasztalatom szerint az olívaolaj kissé "elnehezíti" a krémet. Az ízesítésnél arra vigyázzunk, hogy ne nyomjuk el túlságosan a padlizsán természetes, üde ízét. Azonnal is fogyaszthatjuk, de egy-két óra állás jót tesz neki, míg összeérnek az ízei.


Nápolyi padlizsánkrém

  • 2 db (kb 50-60 dkg) padlizsán
  • 10 dkg krémsajt
  • 3-4 ek olaj
  • 4-5 g fokhagyma 
  • citromlé - ízlés szerint
  • frissen õrölt bors

Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra
  2. A padlizsánokat megszurkáljuk, sütõpapíros tepsire tesszük.
  3. Kb 50 perc alatt - többször megforgatva - puhára sütjük, míg a héja kicsit megfeketedik.
  4. A megsült padlizsánokat egy edénybe tesszük, fóliával letakarjuk, kb 15-20 percet hagyjuk állni, a gõzben, míg felpuhul a héja. (platnin is megsüthetjük, de legjobb, ha nyáron a szabadban, parázson készítjük el.)
  5. Megtisztítjuk, húsát turmixgép vagy késes robotgép poharába tesszük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, olajat, krémsajtot, citromlevet, sózzuk, borsozzuk.  
  6. Pépesre keverjük, ha kihûlt zárható üvegbe, majd felhasználásig a hûtõszekrénybe tesszük. 


Forrás: Frank Júlia





Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s