Nyúlragu marengói módra

2017-07-05

sponsored links

IMG 5939

IMG 5880

Még mielõtt belevágnék a recept leírásába, nos azelõtt jelezni szeretném, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a marengói recept alapvetõen csirkébõl készül - de én szeretek kísérletezni, úgyhogy most nyusziból készül a fogás. Tehát aki eredeti marengói recept miatt kattintott ide, az lehet, hogy csalódni fog. :-)

Hozzávalók:

  • 1 egész, megtisztított házinyúl
  • 40 dkg fagyasztott erdei gomba ( vargánya,sárga gévagomba, pereszke, tuskógomba,csiperke,érdes nyelû tinorú )
  • 30-40 dkg friss barna csiperke
  • 3-4 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • 3 fej hagyma
  • 3-5 db paradicsom
  • 3 ek liszt
  • 1 marék petrezselyem zöld
  • olaj, só, bors

Mivel nyár van, ezért nem a dög meleg konyhában dolgozom, hanem kimegyek a sarudi kertünkbe, elõkészítem az alapanyagokat, majd szabad tûzön, bográcsban készítem el ezt a kiváló fõételt.

Tehát elsõ lépésként szétbontom a nyulat, az ízületeknél a combokat szétvágom, majd a nagyobb húsdarabokat is lefejtem a csontokról. A húsokat nagyjából felkockázom, a lényeg, hogy közel azonos méretû húsdarabok jöjjenek létre, de a csontokra is szükség lesz - ugyanis a raguba ugyanúgy belefõzzük õket, aki pedig szeretni leszopogatni a csontos húsokat, annak itt lesz a kánaán.

IMG 5881

IMG 5884

IMG 5887

IMG 5888

IMG 5901

IMG 5909

IMG 5883

IMG 5918

Ha kész vagyunk a húsokkal, akkor begyújthatjuk a tüzet, mehet rá a bogrács, amibe egy kevés olajat löttyintünk. Forró az olaj, ekkor jöhetnek a húsok és csontok, majd fehéredésig pirítjuk õket. Míg a húsok elõsütése zajlik, addig felaprózzuk a hagymát, a petrezselymet, felkockázzuk a paradicsomokat. 

Amikor már az összes hús és csont kifehéredett, akkor rájuk szórjuk a hagymákat és a petrezselyem egy részét, majd fedõ alatt dinszteljük az egészet. Kicsit késõbb száraz bort töltünk a húsok alá, jöhet a só és a bors, majd ismét fedõ alatt pároljuk a ragunk alapját.

IMG 5892

IMG 5903

IMG 5907

30-35 perc után már kezdenek puhulni a húskockák - ekkor érkezhetnek a gombák. Én a fagyasztott erdei gombákat már hamarabb kiolvasztottam, lecsurgattam, majd a friss gombákkal együtt mentek a bográcsba. Ha igényli a ragunk, akkor vízzel is felönthetjük az alapot, de a gombák is engednek magukból még folyadékot. Ismét fedõ, ismét párolás.

IMG 5909

IMG 5913

IMG 5915

Amikor már szinte kész az étel, akkor jöhetnek az apróra darabolt paradicsomok. Ezeket is összekeverjük a húsokkal és a gombákkal, majd kóstolgatunk, hogy kell-e még fûszer. Én ekkor még szórtam a lébe petrezselymet, hogy frissebb legyen a végsõ íz.

IMG 5919

IMG 5923

IMG 5934

IMG 5936

Köret? Én tócsnikkal tálaltam volna, de a végén mégis tarhonya került az étel mellé - és nem is bántam meg. Aki idegenkedik a nyúlhústól, az természetesen csirkébõl is készítheti - már csak azért is, mert az eredeti recept abból készülne.

IMG 5939

IMG 5942

 

Sokan vannak velem a különbözõ közösségi felületeken is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

youtube.jpg

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... husimado-eger.blog.hu/2017/07/05/nyul...

sponsored links

Keres?s