Nyúlburger
sponsored links
Bár a nyúlhús része a klasszikus magyar konyhának, mégis keveset fogyasztunk belõle, pedig számtalan elõnye van. Talán kevés megosztóbb húsféle van a nyúlhúsnál, sokan ódzkodnak tõle, pedig a nyúl nemcsak kifejezetten finom, de nagyon egészséges is.
A közkedvelt szárnyas, sertés- és marhahúsok mellett érdemes megbarátkozni a nyúlhússal. Tápanyagokban nagyon gazdag, de zsír- és koleszterintartalma alacsony. Diétázók, kismamák is bátran fogyaszthatják kedvezõ tápanyagtartalma (B12-vitamin és vas) és könnyen emészthetõ tulajdonsága miatt. Íze a csirkére és a borjúra emlékeztet. Az egészséges, könnyed nyúlhúst ráadásul sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a csirkéhez hasonlóan változatosan fûszerezhetõ. Ma hamburger pogácsákat készítettem belõle,mégpedig úgy hogy összekevertem egy kevés csirkemellel,majd fûszereztem.Nagyon finom volt,csak ajánlani tudom mindenkinek hogy egyszer próbáljátok ki!
Hozzávalók 8 db húspogácsához :
35 dkg darált nyúl hús
15 dkg darált csirkemell
1 evõkanál mustár
1 evõkanál ketcup 1 evõkanál Worchestershire-szósz
1 db vöröshagyma, lereszelve
2 gerezd fokhagyma lereszelve
Ízlés szerint: só, õrölt fekete bors
4 evõkanál olívaolaj
1 db tojás
Továbbá a tálalásához:
- hamburger zsemle
- tükörtojás
- saláta levél
- karikára vágott paradicsom
- karikára vágott lilahagyma
- karikára vágott uborka
- szeletelt sajt
- majonéz
- mustár
- ketcup
Elkészítése:
Elsõ lépésben elkészítjük a hamburgerzsemléket, és még kelnek a zsemlék addig a hamburger pogácsákhoz összekeverünk egy tálban , minden hozzávalót és a hûtõbe rakjuk addig pácolódni, amíg a zsemléket megsütjük.
Ezután a hús keverékünkbõl 8 db lapos, ujjnyi vastag pogácsákat formálunk és egy grill sütõlapon kevés olajon mind két oldalát jól átsütjük.
Ha jól dolgoztunk, akkor 8 db zsemlék van és 8 db húsunk, amit ízlésünk szerint tálalunk a különféle zöldségekkel, sajttal, és mártásokkal.
Ha különlegessé akarjuk tenni a hamburgerünket, javaslom hogy mindegyik zsemlébe pluszba süssünk egy tükörtojást és rakjuk hús tetejére, majd erre halmozzuk rá a többi hozzávalókat.
Érdemes kipróbálni! Mi nagyon szeretjük.
Hozzávalók 8 db zsemléhez :
45 dkg sima liszt
15 dkg rétesliszt
3 evk. olaj
2 evk. cukor
1 tk. só
3 dl. víz
4 dkg. friss élesztõ
Továbbá, 1 db. tojás a zsemlék lekenéséhez,és kevés szezámmag a megszórásához.
Elkészítése :
Tegyük a hozzávalókat a kenyérgépbe ,és csak a dagasztóprogramot használjuk, de csak dagasszuk, nem kelesztjük!
( vagy kézzel dagasszunk egy közepes keménységû tésztát )
Osszuk a tésztát 8 -felé,és zsemleformákat készítsünk, majd szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsire
rakjuk a kis cipókat, kissé távol egymástól, és 25 percig letakarva kelesztjük.
Közben elõmelegítjük a sütõt 180 -fokra,gáz sütõnél 3 -fokozatra állítjuk
Ha letelt a kelesztési idõ, felvert tojással megkenjük a zsemlék tetejét,megszórjuk szezámmaggal és berakjuk a sütõbe és kb.
10-15 perc alatt készre sütjük.