Nyújtófás rétes egyszerûen
sponsored links
Túrós és cseresznyés rétes szeletek |
Ritkán készítek kézzel nyújtott rétest. Most sem volt kedvem kerülgetni az asztelt, ezért olyan receptet választottam, ami gyorsan, könnyen elkészíthetõ.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
30 deka simaliszt
1 csipet só
1 egész tojás
1 kispohár tejföl (170 gr)
Rátéthez:
10 deka liszt
10 deka zsír vagy sütõmargarin
Megkenni:
kevés olvasztott zsírral vagy olajjal elkevert tejföl
valamint:
ízlés szerinti töltelék
Elkészítés:
Elsõbb elkészítettem a rátétet. Felolvasztottam a zsírt, és a langyos zsírban kikevertem a lisztet.
A tésztához az átszitált lisztbe belekevertem a sót, beleöntöttem a tojással elkevert tejfölt, és elõször fakanállal kezdtem összedolgozni, majd kézzel alaposan meggyúrtam. A tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtottam, és rákentem a lisztes masszát. A hosszanti felénél kezdve feltekertem, mint a bejglit, és 1 óra idõre hûtõbe tettem a tésztatekercset - hogy megdermedjen a zsír.
A tésztához az átszitált lisztbe belekevertem a sót, beleöntöttem a tojással elkevert tejfölt, és elõször fakanállal kezdtem összedolgozni, majd kézzel alaposan meggyúrtam. A tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtottam, és rákentem a lisztes masszát. A hosszanti felénél kezdve feltekertem, mint a bejglit, és 1 óra idõre hûtõbe tettem a tésztatekercset - hogy megdermedjen a zsír.
Miután kivettem, 4 egyenlõ részre vágtam, 4 tésztacipót gyúrtam, és a cipókat egyenként vékony lappá nyújtottam nyújtófával- réteslap nagyságúra, bár nem lett ann
yira vékony.
Megkentem olvasztott zsírral elkevert tejföllel, ráhalmoztam a tölteléket, feltekertem és a külsejét is megkentem tejfölös zsírral.
Most 2 rúd túrós, és 2 rúd cseresznyéset csináltam.
Túrótöltelék:
fél kiló túró
1 csapott teáskanál só
2-3 evõkanál tejföl
12 tojássárgája
aprított kapor (nálam most elmaradt)
Cseresznyés töltelék:
20 deka zsemlemorzsa szárazon megpirítva
1 üveg magozott cseresznyebefõtt
2 kanál kristálycukor
2 teáskanál õrölt fahéj
A kész rétesrudakat sütõpapírral bélelt tepsibe tettem, és 200 fokosra elõmelegített sütõbe toltam.
húsz perc múlva levettem 180 fokra a sütõ hõmérsékletét, és még 20 percig sütöttem.
Sütés elõtt és sütés után |
Langyosan szeletelve tálaltam, a cseresznyéset porcukorral meghintettem.
A receptet innen hoztam. Egyszerûsége miatt kezdõ háziasszonyoknak is ajánlják.
Nagyon kapós volt mind az édes, mind a sós. ?