Nyírségi gombócleves
sponsored links
Hozzávalók:
- A recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/nyirsegi-gombocleves-kittitol
- A leveshez:
- 40 dkg borjúhús (apróra vágva)
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 közepes sárgarépa
- 3 db petrezselyem
- 3 db barna csiperkegomba
- 25 dkg zöldborsó
- 2 dl fõzõtejszín
- olívaolaj
- só
- õrölt tarka bors
- paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 zellerlevél
- A burgonyagombóchoz:
- 25 dkg burgonya (fõtt, áttört)
- 1 db tojás (kisebb)
- 3 evõkanál finomliszt
- 1 evõkanál búzadara
- 0.5 csokor petrezselyem
- A burgonyát megpucoljuk és sós vízben megfõzzük, leszûrjük és még melegen áttörjük, majd hûlni hagyjuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és kevés olívaolajon megfonnyasztjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb 1,5 l vízzel felöntjük. Összekötözzük a csokor petrezselymet és a zellerleveleket, hozzáadjuk a leveshez. Félpuhára pároljuk a húst, majd beletesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet. Amikor ezek is félig puhára fõttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
- Amíg fõ a hús és a zöldségek, elkészítjük a burgonyagombócokat.
- Ha kihûlt a burgonya, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb két evõkanál lisztet (burgonyától függõen ez lehet egy kicsit több is), egy evõkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára fõnek.
- Ezt követõen a 2 dl fõzõtejszínt elkeverjük egy evõkanál liszttel, megfelelõ mennyiségû levesbõl kivett lével hígítva óvatosan beleöntjük a levesbe és felfõzzük. Amikor felfõtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
- Megfõzzük a gombócokat. Amikor készen van, tálaljuk.
- A recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/nyirsegi-gombocleves-kittitol