Nyári gyöngybableves
sponsored links
Bár a bableves, babgulyás alapvetõen téli étel, azért a szép apró szemû, fehér gyöngybabból nagyon finom nyári levest is fõzhetünk. Fõleg úgy, ha kerül még a levesbe zsenge sárgarépa, uborka (vagy helyette cukkini) és egy kis tészta is. Sõt, egy kis reszelt sajttal még tovább gazdagíthatjuk és fokozhatjuk az ízeket. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér gyöngybab
- ételízesítõ por, só, õrölt bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evõkanál olívaolaj
- 30 dkg zsenge sárgarépa
- 1 nagy kígyóuborka
- 2,5 l húsleves vagy -alaplé
- 10 dkg pipette rigate tészta
- A gyöngybabot a fõzést megelõzõ este átválogattam, megmostam, majd bõ hideg vízbe áztattam.
- Másnap leszûrtem, ételízesítõ porral ízesített vízben puhára fõztem, leöblítettem, leszûrtem.
- A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam.
- Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megpirítottam rajta a hagymákat.
- Hozzáadtam az idõközben megtisztított és karikákra szelt sárgarépát, tovább pirítottam-pároltam.
- Az uborkát meghámoztam, hosszában negyedeltem, eltávolítottam a belsõ, magos részt, a maradék uborkát pedig apró kockákra vágtam.
- A feldarabolt uborkát is a leveshez adtam, a gyöngybabbal együtt.
- Ízesítettem sóval és õrölt borssal, és felöntöttem a forró levessel.
- Felforraltam, majd kis lángon - a vége felé a tésztát is hozzáadva - készre fõztem.