Nyáresti álom habcsóktorta - paleo
sponsored links
Szándékosan hanyagolom a blogolást és a Fb-ot, kánikula volt eddig Norvégiában, minden nap 30 fok feletti hõmérséklettel, amit én nagyon élvezek. Most éppen kcsit lehûlt a levegõ, így gyorsan megírom a receptet, nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz, mikor feltettem a képeket a facebookra:) Ez volt az egyik hétvégi kerti grillparty sztárja, villantós és nagyon finom desszert. Egy norvég magazinban láttam hasonlót, csak ott más krém volt benne, nagy nagy sikere volt mindenkinél. Bármilyen krémet lehet bele tölteni, a gyümölcs is lehet bármilyen, bár nekem a bogyósok és a citrom a legnagyobb kedvenceim és természetesen nem csak paleosan lehet készíteni.
Hozzávalók:
A habcsók tortához:
8 tojásfehérje
csipet só
pár csepp citromlé
kb. 20 dkg erythritol (porrá õrölve)
A lemon curd hozzávalói:
8 tojássárgája
25 dkg erythritol
5 citrom leve (ha bio, akkor a reszelt héja is)
10 dkg kókuszvaj
A vaníliás túrókrém hozzávalói:
15 dkg totu
1-2 tk. citromlé vagy limelé
5 dkg erythritol
1- 1,5 dl kókusztej
1 rúd vanília magjai
A csokikrém hozzávalói:
15 dkg étcsoki (cukor, szója és tejmentes)
1,5 dl kókusztej
A tetejére:
kb. 60 dkg vegyes bogyós gyümölcs
A lemon curd-öt elõre is el lehet készíteni, akár napokkal elõtte is, de persze fennáll a veszélye, hogy elfogy idõ elõtt:) Általában egész tojásból szoktam készíteni, de most direkt csak a sárgájából készült, a fehérje meg kell a habcsókhoz. Egy olyan fém tálban szoktam készíteni, ami illeszkedik a fazekamra. A fazékba vizet tettem fel forralni, a fémtálba tettem az összes hozzávalót a kókuszvajon kívül és habverõvel simára kevertem. A tálat a vízgõz fölé tettem, de csak gyöngyözzön a víz, ne magas lángon forraljuk és a tál alja ne érjen a vízbe. Folyamatosan kevergetve kb 7-10 perc alatt szép sûrû citromkrémet kaptam. Ha estleg nem teljesen sima a krém, akkor egy sûrû szitán át kell paszírozni, ez pár perc alatt megvan. Ezután belekevertem a kókuszvajat is, lefedtem fóliával és hagytam kihûlni. Ezután hûtõben lehet tárolni, 5-6 napig biztonságosan eláll. A kókuszvaj kicsit más, mint a vaj, hidegen nem olyan sima krémes, így evés elõtt kiszoktam venni a hûtõbõl, legalább 20 percre és habverõvel átkeverem, hogy szép sima legyen. A tojásfehérjéket egy csipet sóval mixerrel elkezdtem habbá verni, amikor félkemény volt, kanalanként elkezdtem hozzáadni a porcukor állagú édesítõt. Addig kevertem, amíg szép kemény, fényes habot nem kaptam. A végén kevertem hozzá a citromlevet is. Két nagy lapot és több kicsit formáztam belõle, sütõpapíros tepsin sütöttem õket. 180 fokos elõmelegített sõtõbe tettem, amit rögtön levettem 130 fokra és kb. 1 órán keresztül sütöttem, szárítottam a habcsókokat, majd a sütõben hagytam õket kihûlni. A túrókrémhez az összes hozzávalót turmixgépbe tettem és krémesre kevertem. Annyi kókusztejet kell hozzá adni, hogy krémes, de nem folyékony krémet kapjunk, édesíteni ízlés szerint lehet. A csokikrémhez a csokit vízgõz felett felolvasztottam, majd hozzáadtam a kókusztejet és habverõvel sûrû krémmé kevertem. Ezután összállítottam a tortákat, nálam 1 nagy és 3 kicsi készült. Habcsók, citromkrém, túrókrém, csokikrém, majd még 1 emelet ugyanígy és a tetejére a gyümölcsök és mentalevél díszítésnek.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)