Nyuszis, virágos, bõröndös és boros... ezek voltak a hét tortái
sponsored links
Szemben az elõzõvel, ez egy igazán nagyon tortás hét volt! :) Mutatom:
Egyrészt készültem ide a blogra egy nyuszis tortával, hiszen nyakunkon a Húsvét! :) Menet közben pedig az is kiderült, hogy lakásavató buli lesz a héten barátoknál, így aztán mindjárt szertefoszlott az az aggodalmam is, hogy hogyan fog elfogyni a torta. Sõt, újra kellett tervezni a díszítést is, hiszen mégis csak utalni kellene az összeköltözõs lakásavatós bulira is. Így született meg végül a két nyuszi és a sok hímes tojás mellett az odú is...
A nyuszi elkészítését lépésrõl lépésre fotóztam, remélem ez a kis képes összeállítás segítségetekre lesz, akár tortás tervekhez, akár gyerkõcökkel való gyurmázáshoz. ;)
Másrészt egy családi jó barátunk megkért, hogy a családi szülinapozásukra készítsek 3 ünnepeltnek 3, azaz három tortát. Kezdjük a legfiatalabbal, aki nem régiben már a baráti köszöntés során kapott egy Földgömb tortát. Vicces volt, hogy pár nap eltéréssel Édesanyja ugyanezzel az ötlettel állt elõ, de lelomboztam, hogy ezt már lelõtték. Így aztán egy új utazós témát javasoltam neki, amit alább láthattok. Azt hiszem, hogy ezzel is célt értünk. :)
Aztán kapott egy virágos tortát a Nagymama, ám most új formában csináltam meg. Lila árnyalatú csíkok és virágkoszorú kombinációjával nagyon pofás kis torta lett.
Ezúttal pedig a legspeckóbb tortát az Apuka kapta, méghozzá egy fadobozos borosüveg torta formájában. Nagyon jó volt készíteni! Ahogy a többi tortánál a figurákat, a virágokat, a bõröndöt és hátizsákot is elõre megformáztam, úgy a borosüveg címkéjét is megfestettem elõre. Aztán a torta többi része már az airbrushnak köszönhetõen nyerte el végsõ külsõjét.
A torták ízérõl is essen néhány szó. A csoki mindig is a legmenõbb íz, de szeretem kicsit variálni. A múltkori lemon curddel folytatott kísérlet során kiderült, hogy a trüffellel milyen nagyon jól kijönnek, így aztán a Nyuszis és az Utazós torta trüffel-lemon curd ízben pompázott. Négy lapra vágtam egyik esetben a csokis piskótát, másik esetben a citromos-narancsos-vaníliás piskótát. Az alsó és felsõ szintre került a trüffelkrém, középre pedig a lemon curd, amit kicsit kihabosítottam, miután már 1 napot hûlt a hûtõben. Ezt a réteget kandírozott narancsdarabokkal szórtam meg. Nagyon jól sikerült összeállítás lett, a Nyuszis tortából magunk is meggyõzõdhettünk, illetve a barátaink is alátámasztották szerencsére. :)
A dobozos-boros torta abszolút csoki torta volt, csokis piskótával, trüffelkrémmel, de muszáj volt ezt is kicsit megbolondítanom a már többször emlegetett mennyei finom málna-ribizli lekvárral, amit Anyósom fõzött be saját termésû gyümölcsökbõl.
A virágos torta pedig túróval készült. Ez egy elég egyszerû krém, rá is jöttem, hogy nem kell mindig erõlködni ilyen-olyan különlegességeken, sok alapanyagból álló, pláne vajas csodákon, elvégre a könnyebb, lazább piskóta is, krém is jobban csúszik, nem? Na persze vannak olyan receptek, ahol azért elvárt a sûrûbb, telibb ízhatás, no de nem kell mindennek olyannak lennie. A túrókrém kifejezetten könnyû, citrommal és naranccsal ízesítve pedig nagyon illik egy szép napsütéses tavaszi ünnepléshez. Mindezt egy citrom- és narancshéjjal ízesített vaníliás piskótába töltöttem.
Zárásként következzen ez az egyszerû túrókrém recept:
25 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
3 dl növényi tejszín
1 citrom
1 narancs
(szükség esetén 1 csomag habfixáló)
A tejszínhabot felverjük kemény habbá. Közben a túrót egy szûrõn áttörjük, belereszeljük a citrom és a narancs héját, persze miután alaposan megmostuk õket. Fél citrom és fél narancs levét kicsavarjuk és elkeverjük a túróval, ízesítjük a vaníliás cukorral. Ízlés szerint tehetünk még bele porcukrot, ám elõtte kóstoljuk meg a tejszínhabot, mert ha az is eléggé édes, akkor túllõhetünk a célon. A vaníliás piskótával nagyon finom torta lesz! :)