Nyuszis torta - Tortul iepura?ului

2018-04-01

sponsored links




Hozzávalók

a piskótához: 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 evõkanál olaj, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 1 teáskanál sütõpor, csipetnyi só;
a krémhez: 2,5 dl tejszín, 1 evõkanál porcukor, 20 dkg 50 % kakaótartalmú csokoládé;
a sziruphoz: 2 dl víz, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál rumeszencia;
a díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 evõkanál porcukor, zöld ételfesték, zöld és színes szórócukor, színes cukortojások;
a nyuszikhoz: fehér mályvacukor, 1 kocka csokoládé, cukor, rózsaszín ételfesték, rózsaszín szórócukor. 

Elkészítése

A tojásokat egy keverõtálba törjük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük, a végén hozzáadjuk az olajat is. A lisztet összekeverjük a sütõporral meg a kakaóval, a keveréket a tojáshabra szitáljuk, majd lassan adagolva a tejet, összekavarjuk. A masszát sütõpapírral bélelt gázsütõ tepsibe  öntjük(1,5-2 cm magas lesz) és 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük. 

A kihûlt piskótát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, két tálcára kiterítjük és szobahõmérsékleten 1 napig szikkadni hagyjuk. 
A szirup hozzávalóit összekeverjük. 

A krémhez a tejszínt melegedni tesszük, hozzáadjuk a porcukrot meg az összetördelt csokoládét és egynemû krémmé kavarjuk, majd szobahõmérsékleten  hûlni hagyjuk(tejföl sûrûségû lesz).

 A piskótakockákat egy nagyobb tálba szórjuk, több részben meglocsoljuk a sziruppal, miközben a tálat rázogatjuk, majd több részben ráöntjük a csokoládékrémet, ugyanúgy rázogatva összekeverjük. 

Egy 20 cm átmérõjû, félgömb alakú tálat fóliával kibélelünk, a masszát beletesszük, egy kanállal lenyomjuk. 3-4 órára hûtõbe tesszük, majd egy tálcára fordítjuk. 

 A tejszínt a porcukorral felverjük, zöld festékkel színezzük, majd a tortára egyenletlenül rákenjük, megszórjuk zöld és színes szórócukorral. Cukortojásokkal és mályvacukor-nyuszikkal díszítjük. 


Tortul iepura?ului

Ingrediente:
pentru blat: 2 ouã, 150 g zahãr, 4 linguri ulei, 200 ml lapte, 250 g fãinã, 5 g pudrã de cacao, 1 linguri?ã praf de copt, un praf de sare;
pentru cremã:  250 ml fri?cã vegetalã, 1 lingurã zahãr pudrã, 200 g ciocolatã cu 50 % con?inut minim de cacao;
pentru sirop: 200 ml apã, 1 plic zahãr vanilat,  1 linguri?ã esen?ã de rom;
pentru decorare:200 ml fri?cã, 1 lingurã zahãr pudrã, colorant verde, minidrajeuri de ornat, ouã de zahãr;
pentru iepura?i:bezele gumate albe, ciocolatã, zahãr, colorant roz, drajeuri roz.

Prepararea:  Ouãle se sparg într-un castron, se adaugã sarea ?i zahãrul, se bate cu mixerul de mânã, pânã se ob?ine o spumã densã. La sfâr?it se adaugã uleiul. Fãina se amestecã cu praful de copt ?i cacaua, se încorporeazã în spuma de ouã, împreunã cu laptele. Compozi?ia se toarnã în tava de aragaz, tapetatã cu hârtie de copt( va fi doar 1,5-2 cm) ?i se coace 15 minute la 180 grade. Se lasã la rãcit, dupã care se taie în cubule?e de 2x2 cm, se pun la uscat o zi, rãsfirate în douã tãvi.  Se amestecã ingredientele siropului. Pentru cremã, se pune la încãlzit fri?ca lichidã, se adaugã zahãrul pudrã ?i  ciocolata ruptã în bucã?i mici ?i se amestecã pânã se ob?ine o cremã finã. Se ia de pe foc, se lasã la rãcit la temperatura camerei(trebuie sã fie de consisten?a smântânii).  Cubule?ele de blat se pun într-un castron, se stropesc cu sirop în timp ce se scuturã castronul, apoi se toarnã crema de ciocolatã, amestecând cu grijã prin aruncare u?oarã sau cu o lingurã. Se tapeteazã cu folie un bol semisferic, cu diametrul de 20 cm, se pune amestecul din castron, se îndeasã pu?in cu grijã ?i se acoperã cu marginile foliei. Se pune la rece pentru 3-4 ore. A doua zi se întoarce pe un platou, se trage folia de pe margini. Se bate fri?ca cu zahãrul pudrã, se coloreazã în verde ?i se unge peste tort, fãcând denivelãri în fri?cã. Se presarã cu minidrajeuri verzi ?i colorate.  Se decoreazã cu drajeuri de ouã ?i iepura?i din bezea gumatã.




Folytats a blogon ... https://aledakonyhaja.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s