Nyuszi pogácsa
sponsored links
Avagy egy vidám rágcsálnivaló húsvétra! J
Bár húsvétra elsõsorban a számos krémes süti mellé sós, vagy édes kalácsokkal készülnek a háziasszonyok, azonban úgy gondoltam érdemes lenne egy gyerekekkel és elsõsorban gyerekeknek elkészíthetõ sós finomságot is megmutatnom nektek. Ennek egyrészt azért is éreztem szükségét, mert biztos vagyok benne, hogy nem mindenki szeretne hatalmas kalácsokat sütni, de mégis készítene valami egyszerû, de gyors és mégis mutatós kis vendégvárót, ami a húsvéti asztal dísze lehet.
A nyuszi pogácsa egyébként már szilveszterkor megfogalmazódott bennem, amikor a röfi pogikat csináltam, hiszen már akkor tudtam, ezt a pogit ?nyuszisítani? kell, vagyis nyuszi formában is el kell készítenem. A recept ugyanaz tehát, mint a malackák esetében, bár most több fûszert használtam és több tejfölt, így még puhábban lettek azok a nyulak! J
Hozzávalók: (12-14 db nagyobb nyuszihoz.)
(1) Tészta: (2) Díszítés:
20 dkg liszt néhány szem egész feketebors
10 dkg vaj, vagy margarin 1 tojásfehérje
1 tojássárgája lenmag és szezámmag
1,5 dl tejföl
1 púpozott tk só, 1 tk õrölt feketebors, 1 csipet szárított petrezselyem
1 tk sütõpor (A recept szerint készülhet 2 dkg élesztõvel, amit a tejfölbe kell morzsolni.)
A tészta összeállítása:
Az átszitált lisztbe elkeverjük a sót, sütõport és a fûszereket, majd elmorzsoljuk benne a vajat (A). Hozzáadjuk a tejfölt és tojássárgáját (B), majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (C). A munka végeztére egy lágy, e rugalmas tésztát kell kapjunk. (Abban az esetben, ha a malacok élesztõvel készülnek, azt morzsoljuk a tejfölbe egy teáskanál cukorral együtt, majd így gyúrjuk össze a tésztát.)
A nyuszik megformázása:
A tésztát egy órácskát pihentessük hûtõben, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a fejeket (A), majd a füleket is (B), végül egy linzerszaggató közepével a pofikákat készítjük el. A nyuszi nózijához egy éles késsel kis háromszögeket vágunk a tésztából. Mindezt egy kevés tojásfehérjével a fejecskékre ragasztunk. Ezután nyomjuk a feketeborsot a szemek helyére, majd szórunk a fülekre és a pofira szezámmagot, illetve 2-2 lenmag lehet pl. a nyuszi fogacskája.
Sütés:
A sütés elõtt kenjük le ismét az egész fejet tojásfehérjével, majd pihentessünk néhány percig (C). Végül toljuk be a 180°C-os elõmelegített sütõbe és süssük õket pirosra kb. 10-15 perc alatt (D). Hagyjuk a pogácsákat kihûlni a sütõlemezen, majd akár melegen is fogyaszthatjuk, vagy egybõl az ünnepi asztalra tehetjük õket! J
Kellemes ünnepeket, ildiKOKKI
Kellemes húsvéti ünnepeket! J |