Nyuszi kalács

2014-04-12

sponsored links

nyuszi kalácsKi szereti az illatos, foszlós, pihe-puha kalácsot (amire langyosan szinte ráolvad a vaj)? Ugye mindenki? Mi nagyon szeretjük és gyakran kerül a hétvégi reggelizõ, vagy uzsonnázó asztalkánkra. Régebben csak anyukámnál volt szerencsém az IGAZI foszlós házi kalácshoz, de amióta nekiduráltam magamat és elkészítettem egy kisebb adagból (25 dkg liszt) az elsõ kicsi kalácsomat (ami nem is volt akkora ördöngõsség!) azóta gyakran szereplõje a hétvégi reggeliknek. Az ?alaptészta? anyukám isteni, foszlós kalácstésztája, amit (nemcsak) Húsvétkor nyuszi alakúra is formázhatunk. A vaníliás-túrós nyuszik mellett az egyik legjobb móka gyerekekkel ilyen nyuszi tekercseket gyártani! :)

nyuszi kalács

Hozzávalók (8 db nyuszihoz):

- 25 dkg liszt

- 1,75 dl langyos tej

- 1 tojássárgája (a tésztába)

- 1-1 ek porcukor és méz

- 2,5 dkg olvasztott vaj

- 1 dkg friss élesztõ

- 1 tojássárgája (a nyuszik lekenéséhez)

- mazsola (a nyuszik szemének)

nyuszi2

1. Kb. 1/2 dl langyos tejben elkeverjük a cukor felét, és felfuttatjuk benne az élesztõt.

2. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral, majd a közepében kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztõt, 1 tojássárgáját, 1 ek. mézet, és elkezdjük összedolgozni, közben 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet is. Addig dagasztjuk, amíg a hozzávalók már homogén masszát alkotnak, és a tészta kezd az edény aljától elválni.

3. Ekkor 2-3 részletben a tésztához dagasztjuk az olvasztott vajat. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény aljától, és apró ?hólyagok? (levegõ buborékok) keletkeznek benne. Viszonylag lágy tészta lesz, ne ijedjünk meg! Ezután letakarva a duplájára kelesztjük, kb. 1 óra alatt.

4. Formázás: A tésztát 8 egyenlõ részre osztjuk. A kis tésztadarabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rúd végét (kb. 2 cm-t) levágjuk (ez lesz a feje). A tésztát a képen látható módon feltekerjük, a levágott kis darabot a nyuszi ?mellsõ lába? fölé ragasztjuk, a tetejét ollóval bevágjuk. A nyuszik szeme 1-1 szem mazsola. A megformázott nyuszikat 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a maradék tojássárgával, és 170 fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük.

Korábbi kalács receptjeink:

Békebeli foszlós kalács

DynPicWaterMark_ImageViewer_phppathkalacs21-515x386

Fáni Mama-féle kalács (egy bögre habos kakaóval, vagy tejeskávéval máris Joanne Harris-féle feeling kerít hatalmába! )

DynPicWaterMark_ImageViewer_phppathIMG_6996






Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/04/12/ny...

sponsored links

Keres?s