Nyers (élõ) töltött káposzta

2011-10-22

sponsored links


Ez volt a Parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon az egyik töltöttkáposzta-fajta, amit az Erdélyi konyha csapata   készített. A receptet magam kísérleteztem ki, természetesen, miután többször is konzultáltam a témában egyik legjártasabb hozzáértõvel, Gittával, és megfogadtam javaslatait, tanácsait, illetve alapul vettem Élõ székelykáposzta receptjét, ami a Kifõztük 2011/márciusi számában jelent meg. Egyszerû hozzávalókból dolgoztam, és a különlegessége (illetve elsõ hallásra - valljuk be - furcsasága ) ellenére is egy nagyon finom, a kollégák, de fõleg a szakmai zsûri által is finomnak tartott fogást sikerült kihoznom belõle. Rendesen: káposztával, töltelékkel, paradicsomos szósszal és tejföllel. A férjemnek is ízlett, bár azért hozzátette, hogy ha töltött káposztát kérne (ami nála szörnyû nagy ritkaságnak számít: általában évente egyszer eszik ilyent, karácsonykor), akkor nem ilyenre fájna a foga. Végül megmagyarázta, hogy hogyan érti, és ezzel én is, illetve mindenki más egyetértett: ez így finom, ahogy van. Nem kell a hagyományos töltött káposzta ízeit keresni benne, mert egyszerûen nem lehet, és nem szabad. Szerintem érdemes kipróbálni mindenkinek. Legfeljebb többször nem fogja készíteni, bár azért kétlem.

Nyers töltött káposzta

Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg napraforgómag, 4 evõkanál lenmag, 2 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 1 szeletke zeller, 1 szeletke cékla, só, bors, pirospaprika; a mártáshoz: 2 kisebb paradicsom, 2 paprika, 1 kicsi lila hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, bors, õrölt kömény, kevés víz; a tejfölhoz: 10 dkg napraforgómag, 15 dkg ...

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/10/n...

sponsored links

Keres?s