Nyers kenyér (gluténmentes, gabonamentes, élesztõmentes)
sponsored links
Múlt hétfõn az általam tartott fõzõkörön a kenyérkészítés volt a téma. Gluténmentes kenyér készítését már megosztottam itt a blogon, sõt az élesztõmentes pászka különbözõ receptjeivel is találkozhattak sokkal korábban rendszeres olvasóim. Még egy kihívás várt rám - elgondolásom szerint - ez pedig a nyers kenyér. Vagyis azokra is gondoltam, akik rövid vagy hosszútávon nyers táplálkozást folytatnak. Mivel van az ismerõseim között nyers-táplálkozást folytató, így ezért is fontosnak tartottam, hogy a nyers kenyér készítését is elsajátítsam. Arról nem beszélve, hogy alig várom azt az idõszakot, amikor végre egész nap csak friss gyümölcsön, zöldségen élhetek, mert terem a kertekben és a földeken mindenféle finomság és nem fõként import élelmiszert kell piacon vásárolni. Milyen jó lesz akkor IS elkészíteni ezt a kenyeret! Szóval ennek a kedves - magam által felállított - kihívásnak tettem eleget, amikor a következõ nyers kenyeret elkészítettem.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb alma
- 10 dkg dió
- 30 dkg õrölt lenmag
- 10 dkg õrölt szezámmag
- 1 teáskanál só
- Víz
- Aszalógép
Elkészítés:
A magvakat elõször is megõröljük. Az almát lereszeljük, összekeverjük az õrölt magvakkal, sóval és annyi vízzel, amennyit az egész felvesz úgy, hogy formázható ?gombócot? kapjunk. Valamilyen formába tesszük (pl. õzgerinc) úgy, hogy a formát felvegye. (Nekem van egy speciális szív-alakú kenyérformám, ezt használtam) Érdemes a formát papírral vagy frissen-tartó fóliával kibélelni, így könnyebben ki tudjuk szedni. Szikkadni hagyjuk egy rövid ideig, majd felszeleteljük és aszalógépben (vagy villany sütõben ?melegen tartó? programon) 2 órát aszaljuk a ?kenyérszeleteket?. Minél inkább szárazra aszaljuk, annál tovább eláll. Az általam elkészített, felszeletelt nyers kenyeret 7 napig fogyasztottuk. Amikor az aszalással kész voltam, nem zártam el dobozba, még "szellõztettem" legalább fél napot.
UI: Természetesen, ha valami különleges formájú kenyérszeleteket szeretnénk, akkor a tésztát kinyújthatjuk ujjnyi vastagságúra és formákkal kiszaggathatjuk, ezt követõen pedig megaszaljuk.