Nyers hal: tatár, cevich, gravlax

2011-09-28

sponsored links


"Élt egyszer egy szegény székely ember, de az annyira szegény volt, hogy egyszer még a halat is megette" - tartja a népi mondás, s bizony az ember maga is tapasztalhatja, hogy a Székelyföldön nincs nagy becsülete a halból készült ételeknek. Mindazonáltal vannak határozottan pozitív tendenciák, a székelyföldi éttermek étlapján megjelent a halászlé, a pisztráng mellett más halak is, s az ínyenc közönség számára is lassan-lassan vonzóvá válik a vízi világ megannyi kulináris csodája. Lassú folyamat ez, de bíztató. Annál is inkább, mert a hal egészséges és finom egyszerre, eleven cáfolata annak a tézisnek, hogy ami jó az életben, az vagy erkölcstelen vagy egészségtelen és hízlal.
S ha már hal, akkor legyen nyers, mondhatnánk félviccesen, s van is ebben annyi igazság, hogy vannak halak és egyéb vízben élõ lények, melyek annyira ízletesek úgy, ahogy az Isten adja õket, hogy hõkezeléssel csak rontunk rajtuk. 

Az osztriga nyersen a legfinomabb.

Ezt ismerhették fel a japánok, akiknél a nyers hal fogyasztásának a legnagyobb a kultusza. Mind hirdethetik a haza ...

Folytats a blogon ... dorozsmaiendre.blogspot.com/2011/09/n...

sponsored links

Keres?s