Nyelvhal madársalátával
sponsored links
Szóval, most már úgy gondoljuk, minden gyakori Culinaricum látogatónak-olvasónak egyértelmû lehet: rajongunk a halakért, a tenger gyümölcseiért, méghozzá minden formában! Viszont még mindig igen sok pótolni, illetve tapasztalni valónk van, elismerjük. Kicsit most a nyelvhal felé kalandoztunk...
A nyelvhal a lepényalakúak családjába tartozó csontos hal. Lapos elsõ mellúszói elõre nézek, szeme kissé jobbra áll. Többféle, anatómiailag igen közeli faja létezik. Az ovális formájú halnak fekete foltjai vannak a mellsõ úszóin, a pigmentált oldalon, a vakoldal ugyanakkor fehéres. Mérete igen változó, leggyakoribb a 40-60 cm hosszú, ez utóbbi elérheti az 1-1,5 kg is.
A nyelvhal a római gasztronómia egyik kedvenc hala volt. Az ókori konyhában, sóban eltéve marinírozták, s legtöbbször hidegen, zöldségekkel, gyümölccsel adták fel. Késõbb párolva, sütve, levesnek, ragunak, sültnek egyaránt bevált, majd 17. század végétõl, XIV. Lajos uralkodásától vált királyi fogássá.
A madársaláta Európában honos, vadon élõ növény. Német nyelvterületen vogerlsalat-nak, franciául mache-nek nevezik, idehaza a madársaláta néven túl elõfordul a galambbegy elnevezés is. Alapvetõen a levélzöldségekhez tartozik, egy családot ...