Egy kis utazásra invitállak benneteket. Ha éppen egy vízparton süttetitek a hasatokat azért, ha pedig otthon nyaraltok akkor meg azért ajánlom figyelmetekbe az alábbi 4 könyvet. Mind más egy kicsit. Mind más történettel, más országba kalauzol el benneteket. Sajnos nem bõvelkedünk gasztroregényekben, így ezek sem a legfrissebb kiadások, de önfeledt szórakoztatást garantálnak!
Váncsa István keresett, különleges szakácskönyve, a Lakoma címû sorozat elsõ darabja most új kiadásban, változatlan tartalommal jelenik meg: a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, hatszázötven kivételesen finom recepttel. A kötet nem csupán jól használható szakácskönyv, hanem fölöttébb élvezetes olvasmány is, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza. Lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. Váncsa természetesen önmaga jéghegyének csúcsa, minden odavetett könnyû félmondat mögött egy élet gyakorlata és ezen gondolkodásban eltöltött élet bölcsessége, bölcseletisége bujdosik mégis el tudja velünk hitetni, hogy érdemes, érdemes belevágnunk, érdemes hosszú távúan gondolkodni, és már két nappal a tervezett fogyasztás idõpontja elõtt venni egy mirelit fácánt. Esterházy Péter
Marlena, az ötvenes éveinek elején járó, elvált amerikai nõ Velencébe készül, hogy cikket írjon a város ételeirõl. Nincs kedve oda utazni: nem vonzza a város, amelybe mindenki szerelmes. És baljós elõérzete beigazolódik: velencei útja után élete fenekestül felfordul. Belép az életébe egy férfi, - az Idegen - akiért Marlena otthagy mindent: házát, munkáját, lassan felnõtt váló gyermekeit, és megpróbál igazi olasz feleség lenni. Ám ez nem könnyû egy meggyökeresedett városban - meg kell küzdenie a helyiek elõítéletével, a férj rigolyáival, na és saját szenvedélyes természetével. A nem várt, megható szerelem azonban minden viharon átsegíti, miközben Marlena egyre csak kóstol, kísérletezik, receptet ír és fõz a csodás Velencében.
Ugron Zsolna elsõ regénye valóságos utazás báltermeken és mosókonyhákon, palotákon és romokon, szövevényes rokoni kapcsolatokon és egy sodró szerelmen át a pesti nyüzsgésbõl a Kárpátok lábához majdnem az Üveghegyen túlra. Anna irigylésre méltó életet él Budapesten: tökéletes férfi, érdekes tévés munka, sok utazás, nagy társasági élet, ragaszkodó barátok. Ám egy nap különc bécsi nagynénje és egy megrázó találkozás rádöbbenti, hogy szép üvegburája alatt már alig kap levegõt. Útkeresése közben rátalál örökségére és egy kis erdélyi faluban a mindent felülíró szerelemmel együtt önmagára is. Pillanatképek az erdélyi arisztokrácia elsüllyedt világából, és kései utódaik nem mindennapi hétköznapjaiból.
Frances Mayes - Napsütötte Toszkána - avagy otthon Olaszországban
A könyv egyaránt nevezhetõ útleírásnak, szakácskönyvnek vagy társadalomrajznak, de leginkább mégiscsak regény. Frances Mayes naplószerûen beszéli el, hogyan teremtettek , férjével igazi otthont egy Cortona melletti régi házban, és leltek második hazára Olaszországban. A látszólag érdektelen apróságok - a ház renoválása, a takarítás nehézségei, az olajfa-liget újraélesztése, a kert szépítgetése, a piaci bevásárlások, a séták, az üldögélés a város fõ terén egy erõs espresso mellett, a receptek, a dolce far niente, vagyis az édes semmittevés élvezetes olvasnivalót nyújtanak. Az írónõ egyszerre tudja rabul ejteni az olvasó gondolatait és érzékszerveit. A sültmalacárus, a zöldséges, a lengyel kõmûvesbrigád, a házvétel körüli hercehurca, a toszkán konyha megannyi fortélya, a pohárban megcsillanó bor ugyanolyan fontosságot kap, mint a történelmi, mûvészettörténeti, irodalmi kitekintés. A lét végsõ értelme és a hideg fokhagymaleves nem is esik olyan messze egymástól. Vagy ha mégis, ebben a hõségben az nem számít. Frances Mayes amerikai író- és költõnõ. Az olaszországi Cortonában és San Franciscóban él. Kreatív írást tanít a San Franciscó-i egyetemen. Ez a könyve megjelenését követõen több mint két évig folyamatosan szerepelt az amerikai bestsellerlistákon.