Ny?l vadasan zsemlegomb?ccal.

2023-08-29

sponsored links

 


Gyerekk?nt eml?kszem mindig voltak nyulaink ?s sokszor k?sz?lt bel?le vadas, vagy ?ppen ny?lp?rk?lt, de r?ntva is nagyon szerettem. A napokban siker?lt sz?p ny?lh?s v?s?rolni, ?gy a r?gi kedvencemet a ny?lvadast k?sz?tettem el. Nagyon finom volt, ?s persze a sz?p eml?kek is visszat?rtek falatoz?s k?zben. Annak idej?n mindig forr?zott gomb?c k?sz?lt hozz?, de ?n most ink?bb zsemlegomb?ccal t?laltam, melynek az elk?sz?t?se  igen egyszer?.....



Hozz?val?k a vadashoz:

2 db ny?lcomb

2 db csontos h?sr?sz

3-4 db s?rgar?pa

 1 db petrezselyemgy?k?r

 1 nagy v?r?shagyma

 s? (?zl?s szerint)

2 tk ?tel?zes?t?

 5-6 szem eg?sz fekete bors

 3 szem bor?kabogy?

 2 db bab?rlev?l

 1/2 ek t?rkonyecet

 3-4 ek liszt

 1/2 ek pirospaprika

 3-4 ek olaj

 2 dl tejf?l

 1/2 ek must?r

 2 ek eritrit (v. krist?lycukor)

 

A h?st tegy?k egy ed?nybe, majd adjuk hozz? a felkarik?zott s?rgar?p?t, petrezselyemgy?keret, ?s a v?konyra szeletelt v?r?shagym?t. 

Ezut?n ?nts?k fel annyi v?zzel, hogy b?ven ellepje, majd ?zl?s szerint s?zzuk, adjuk hozz? az ?tel?zes?t?t, a borsot ?s a bor?kabogy?t, tegy?k bele a bab?rlevelet, ?s az ecetet.

Ezut?n forraljuk fel, majd vegy?k kisebbre a l?ngot, ?s f?zz?k puh?ra a h?st ?s a z?lds?geket. (amikor puh?ra f?tt, ?s csak m?snap szeretn?nk befejezni a vadast, akkor h?ts?k ki, ?s tegy?k be a h?t?be)

A puh?ra f?tt h?st szedj?k ki a f?z?l?b?l, ?s tegy?k f?lre. A f?szereket ?s a bab?rlevelet szint?n szedj?k ki a f?z?l?b?l.

A puh?ra f?tt z?lds?geket egy kev?s f?z?l?vel turmixoljuk le, vagy botmixerrel p?pes?ts?k, majd ?nts?k vissza a t?bbi f?z?l?hez. 

Az olajat hev?ts?k fel, majd sz?rjuk meg a liszttel, ?s kevergetve pir?tsuk vil?gos zsemlesz?n?re. Ekkor vegy?k le a t?zr?l, majd keverj?k hozz? a pirospaprik?t, ?s hagyjuk langyosra h?lni.

Az eritritet (v. cukrot) ?lland? kever?s mellett karamelliz?ljuk meg, majd ?nts?k fel kb. 1 dl v?zzel. (az eritrit felolvad ?s ?ppen csak kap egy enyhe kis sz?nt)

Amikor a r?nt?s m?r csak langyos, adjuk hozz? a tejf?lt, ?s keverj?k sim?ra.

Ezut?n ?nts?k hozz? a forr?sban l?v? z?lds?ges f?z?l?hez, majd egy k?zi habver?vel keverj?k sim?ra, f?zz?k s?r?re. K?zben keverj?k hozz? a must?rt, ?s a karamelliz?lt eritritet is.(k?zben k?stoljuk, ?s ha sz?ks?ges ?zes?ts?nk ut?na)

Ezut?n helyezz?k vissza a sz?szba a h?st, majd n?ha ?vatosan megkeverve, forraljuk ki, ?s f?zz?k tov?bb m?g p?r percig.

?zl?s szerint citroml?vel is ?zes?thetj?k a vadast, de ?n ink?bb t?bb t?rkonyecetet, ?s must?rt adok hozz?.



Zsemlegomb?c hozz?val?i 10-12 db-hoz:

 
2 db teljes ki?rl?s? zsemle (szikkadt)

 20 dkg t?nk?lyb?za finomliszt

 1 db toj?s (nagy)

 1 kk s?

 ?r?lt fekete bors (?zl?s szerint)

 kisebb csokor petrezselyemz?ld (apr?ra v?gva)

 3 dkg v?r?shagyma (apr?ra v?gva) 

 7 dk vaj 

 kb. 1,5 dl v?z


A szikkadt zseml?t v?gjuk fel kisebb kock?kra, majd tegy?k egy tepsire, ?s a s?t?ben p?r perc alatt pir?tsuk meg. Ezut?n vegy?k ki, ?s h?ts?k ki teljesen. (Egy serpeny?ben, ?lland? keverget?s mellett is megpir?thatjuk.)

A vajat hev?ts?k fel, majd adjuk hozz? az apr?ra v?gott v?r?shagym?t, ?s p?roljuk ?vegesre. Ezut?n vegy?k le a t?zr?l, majd keverj?k hozz? a szint?n apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet.

A toj?st keverj?k ?ssze a v?zzel, ?zl?s szerint s?val, ?r?lt borssal, majd adjuk hozz? a kih?lt hagym?s kever?ket, a pir?tott zsemlekock?t ?s a lisztet, majd keverj?k alaposan ?ssze, hogy egy form?zhat? massz?t kapjunk. (ha t?l l?gy lenne akkor m?g egy kev?s lisztet, ha t?l kem?ny, akkor egy kev?s vizet adjunk hozz?)

Ezut?n a massz?b?l, vizes k?zzel form?zzunk kisebb gomb?cokat.

Egy ed?nybe forraljunk b?s?ges mennyis?g? vizet, majd helyezz?k bele a gomb?cokat, ?s kb. 10 perc alatt f?zz?k k?szre. (f?z?s k?zben a gomb?cok megn?nek)

Ezut?n sz?r?kan?llal szedj?k ki  a v?zb?l a gomb?cokat, majd tegy?k egy t?lba, locsoljuk meg egy pici olajjal, ?vatosan forgassuk meg, majd t?lal?sig tartsuk melegen.



T?lal?skor helyezz?k t?ny?rra a h?st, kanalazzunk r? b?s?gesen a m?rt?sb?l, majd a zsemlegomb?ccal k?n?ljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2023/08/n...

sponsored links

Keres?s