Ny?l vadasan zsemlegomb?ccal.
sponsored links
Gyerekk?nt eml?kszem mindig voltak nyulaink ?s sokszor k?sz?lt bel?le vadas, vagy ?ppen ny?lp?rk?lt, de r?ntva is nagyon szerettem. A napokban siker?lt sz?p ny?lh?s v?s?rolni, ?gy a r?gi kedvencemet a ny?lvadast k?sz?tettem el. Nagyon finom volt, ?s persze a sz?p eml?kek is visszat?rtek falatoz?s k?zben. Annak idej?n mindig forr?zott gomb?c k?sz?lt hozz?, de ?n most ink?bb zsemlegomb?ccal t?laltam, melynek az elk?sz?t?se igen egyszer?.....
Hozz?val?k a vadashoz:
2 db ny?lcomb
2 db csontos h?sr?sz
3-4 db s?rgar?pa
1 db petrezselyemgy?k?r
1 nagy v?r?shagyma
s? (?zl?s szerint)
2 tk ?tel?zes?t?
5-6 szem eg?sz fekete bors
3 szem bor?kabogy?
2 db bab?rlev?l
1/2 ek t?rkonyecet
3-4 ek liszt
1/2 ek pirospaprika
3-4 ek olaj
2 dl tejf?l
1/2 ek must?r
2 ek eritrit (v. krist?lycukor)
Ezut?n ?nts?k fel annyi v?zzel, hogy b?ven ellepje, majd ?zl?s szerint s?zzuk, adjuk hozz? az ?tel?zes?t?t, a borsot ?s a bor?kabogy?t, tegy?k bele a bab?rlevelet, ?s az ecetet.
Ezut?n forraljuk fel, majd vegy?k kisebbre a l?ngot, ?s f?zz?k puh?ra a h?st ?s a z?lds?geket. (amikor puh?ra f?tt, ?s csak m?snap szeretn?nk befejezni a vadast, akkor h?ts?k ki, ?s tegy?k be a h?t?be)
A puh?ra f?tt h?st szedj?k ki a f?z?l?b?l, ?s tegy?k f?lre. A f?szereket ?s a bab?rlevelet szint?n szedj?k ki a f?z?l?b?l.
Az eritritet (v. cukrot) ?lland? kever?s mellett karamelliz?ljuk meg, majd ?nts?k fel kb. 1 dl v?zzel. (az eritrit felolvad ?s ?ppen csak kap egy enyhe kis sz?nt)
?zl?s szerint citroml?vel is ?zes?thetj?k a vadast, de ?n ink?bb t?bb t?rkonyecetet, ?s must?rt adok hozz?.
Zsemlegomb?c hozz?val?i 10-12 db-hoz:
2 db teljes ki?rl?s? zsemle (szikkadt)
20 dkg t?nk?lyb?za finomliszt
1 db toj?s (nagy)
1 kk s?
?r?lt fekete bors (?zl?s szerint)
kisebb csokor petrezselyemz?ld (apr?ra v?gva)
3 dkg v?r?shagyma (apr?ra v?gva)
7 dk vaj
kb. 1,5 dl v?z
A szikkadt zseml?t v?gjuk fel kisebb kock?kra, majd tegy?k egy tepsire,
?s a s?t?ben p?r perc alatt pir?tsuk meg. Ezut?n vegy?k ki, ?s h?ts?k ki
teljesen. (Egy serpeny?ben, ?lland? keverget?s mellett is megpir?thatjuk.)
A vajat hev?ts?k fel, majd adjuk hozz? az apr?ra v?gott v?r?shagym?t, ?s
p?roljuk ?vegesre. Ezut?n vegy?k le a t?zr?l, majd keverj?k hozz? a
szint?n apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet.
A toj?st keverj?k ?ssze a v?zzel, ?zl?s szerint s?val, ?r?lt borssal,
majd adjuk hozz? a kih?lt hagym?s kever?ket, a pir?tott zsemlekock?t ?s
a lisztet, majd keverj?k alaposan ?ssze, hogy egy form?zhat? massz?t
kapjunk. (ha t?l l?gy lenne akkor m?g egy kev?s lisztet, ha t?l kem?ny,
akkor egy kev?s vizet adjunk hozz?)
Ezut?n a massz?b?l, vizes k?zzel form?zzunk kisebb gomb?cokat.
Egy ed?nybe forraljunk b?s?ges mennyis?g? vizet, majd helyezz?k bele a
gomb?cokat, ?s kb. 10 perc alatt f?zz?k k?szre. (f?z?s k?zben a gomb?cok
megn?nek)
T?lal?skor helyezz?k t?ny?rra a h?st, kanalazzunk r? b?s?gesen a m?rt?sb?l, majd a zsemlegomb?ccal k?n?ljuk.