Nosztalgia perec
sponsored links
Megtaláltam a receptjét. Életemben elõször sütöttem és bevált, naggggyon finom lett! Most már azt is tudom, hogyan kell rá pluszban készíteni azokat a lelógó sós csimbókokat... :D A recept innen származik! A készítõje kenyérgép segítségével dagasztotta, én nem. Tökéletes lett így is. Anyák napjakor készítettem el hirtelen, így gyorsan szívecskéket formáltam a perecekbõl, hogy meglepi lehessen belõlük!
Hozzávalók / 4 adag
50 dkg finomliszt (BL 55)
12.5 dkg margarin (olvasztott)
1 kávéskanál só
2.5 dkg friss élesztõ
0.5 teáskanál cukor
2.5 dl víz
Szóval, a kenyérgépbe a hölgy bepakolászott minden hozzávalót és így keverte, dagasztotta meg a géppel a tésztát. Azt írja, gép nélkül sem kell az élesztõt felfuttatni, én azért megtettem. Felfutott a cukros vízben is, pedig ezidáig csak tejben futtattam. Minden hozzávalót a ropotgépbe tettem, tésztává gyúrtam, majd meleg helyen egy órát kelesztettem a tésztát. Nagyon szépen a duplájára dagadt.
Én speciel 4 részre osztottam a tésztát. Most jön a lényeg. A tésztákat egyesével kb. 1 cm széles rudakra sodorjuk. Nem egy könnyû mûvelet, legjobb a közepétõl kifelé menve a kezünkkel sodorni. Vigyázat, hosszabb lesz, mint egy gyúródeszka! Csak így jó, különben nagyon vastag lesz a perec, mivel sütéskor a duplájára dagad! Az az igazi óriási perec lesz. Mint látjátok, szív alakúra formáztam, de ti csináljátok a hagyományos perec formát! Vigyázat, egy tepsire, egy perec fér rá csak!
Elõmelegített 200 fokos, légkeveréses sütõben kell sütni, sütõpapírral bélelt tepsiben. Sütési idõ 15 perc. Az idõ felénél pedig a perecekre csurgatjuk a sós egyveleget:
1 kanál só + 3 kanál liszt + víz! Én a dupláját készítettem és locsolgattam össze-vissza rá!
Sokan írták, hogy volt, aki szezámmaggal, sajttal szórta meg. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy a perec sóssága nem a tésztában van, hanem, amit rálocsoltunk! Ha magosan készítjük, a tésztát jobban kell sózni valószínûleg.
Jó rágcsálást! :)