Norvég almatorta
sponsored links
Tiszta szerencse, hogy almatortából, pitébõl, vagy pie-ból, annyi van, mint amennyi országban eszik , ismerik az almát, mert ennek így se szeri se száma. Nem találkoztam még rossz almás sütivel, vagy édességgel, legfeljebb jóval, vagy még jobbakkal.
Ehhez persze az is kell, hogy egy kora gyermekkori élményt leszámítva soha de soha nem ettem étteremben, menzán, cukrászdában semmilyen almás sütit. Szigorúan házi, és abból is csak megbízható forrású gondos kezek alól. Az ok pedig a gyerekkori élményre vezethetõ vissza. Egy éhgyomorra történõ vérvétel után Mami a János kórház büféjében azt mondta azt választhatok amit csak szeretnék, a hosszú éhezésért kárpótolva, én pedig egy csodásan négyzetre vágott, gyönyörû havasra porcukrozott almás pitét kértem. Nem kellett volna. Akkor szembesültem elõször azzal, hogy avatatlan kezekben az almás pite gyilkos torok karcoló, fullasztó fegyverré változik, ha a maghéjat és/vagy a magot belereszelik az almatöltelékbe. Szégyellje magát mindenki aki így tesz, akkor inkább ne is tessék nekilátni. A pitét rémülten igyekeztem visszazavarni a torkomról, hogy ne karcolja végig a nyelõcsövem., rettenetes élmény volt, viszont így megtanultam, hogy almás pitét enni nem érdemes mindenhol. Kb egyidejûleg ezzel tanultam meg azt is, hogy az ipari almás pite olyan mint a kórházi tea. Egyen. Nem édes, nem savanyú. Legfõképp ízetlen, rosszabb esetben inkább édes.
Ez a norvég nem ilyen, lelke a savanyú alma, a kardamom. Én sajnos nem barna cukorral készítettem, de szerintem azzal ...