Noma: az új hitvallás

2011-09-19

sponsored links


"Noma is not about olive oil, foie gras, sun-dried tomatoes and black olives. On the contrary, we've been busy exploring the Nordic regions discovering outstanding foods and bringing them back to Denmark: Icelandic skyr curd, halibut, Greenland musk ox, berries and water. In much the same fashion, we continue to look out for new sources of inspiration in Denmark - and in the rest of the Nordic countries as well - to ensure reliable sources of top-quality produce. This goes for very costly ingredients but also for more disregarded, modest ingredients such as grains and pulses, which you'll taste here in new and unexpected contexts." Noma

Új szenvedély hódít a gasztrofanok körében, mely egyenesen a dán fõvárosba, Koppenhágába vezet el minket. Történt ugyanis nem is olyan régen, hogy a René Redzepi által vezetett dán étterem -lesöpörve több vetélytársát is- került fel a ,Világ legjobb 50 étterme` toplista elsõ helyére. Ez még önmagában nem is lenne olyan érdekes, azonban olyan helyrõl van szó ahol teljesen újfajta, a legtöbb gourmand számára ismeretlen szemléletben, technológiával és alapanyagokkal fõznek.

A félig dán félig macedón származású Redzepi egészen a skandináv gyökerekig nyúl vissza, csakis szezonális és helyi termelõktõl beszerezhetõ alapanyagokból fõz. Szerinte az az összetevõ, amely nem jó vajjal, sehogyan sem jó. Az ételek ízét pedig só helyett különleges, saját készítésû eceteivel hozza ki. Konyhájában 25 fajta ecet is található. ,,A receptek csupán irányt mutatnak, az ételt a szakács kell hogy igazán egyedivé és különlegessé varázsolja``.

Aki a Noma-ban jár, készüljön fel a lehetetlenre is. Ízelítõnek például füstölt fûrjtojás, szalmával bélelt kõtojásfészekben; ehetõ ...

Folytats a blogon ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2011/09...

sponsored links

Keres?s