NIZZAI SALÁTA

2014-03-31

sponsored links

És íme máris eljött a multikulti összefogás következõ fordulója, amelynek témája a nizzai saláta. Hm, elég klasszikus, mindenki tudja mi van benne. Nagyjából. De mivel én is csak nagyjából tudtam, muszáj volt megnéznem valahol. És ha francia kajáról van szó, ki más lenne autentikusabb forrás, mint Anthony Bourdain, a francia bisztrókonyha mindentudója. Imádom a  könyvét, a stílusát, és mident ami kikerül a kezébõl, azonnal megenném. Mert fantasztikusan jó. Mint ez a saláta is. Hûen követtem a receptet, ami nagyon ritkán esik meg velem. Na jó, a krumpliból lilát használtam, de csak mert éppen ez akadt kezembe. Egyébként pedig ízre nem finomabb, mint a hagyományos fehér vagy rózsa fajta.



Hozzávalók 4-6 személyre:

20 dkg zöld hüvelyû zöldbab
4 kisebb méretû krumpli 
1 kis fej fejessaláta
egy maréknyi egyéb zöld, leveles saláta
1 kaliforniai paprika
10 dkg zöld olajbogyó
4 dr paradicsom
20-30 dkg tonhal (konzerv)
4 db kemény tojás
1 gerezd fokhagyma
6 evõkanál extra szûz olívaolaj
3 evõkanál vörösborecet
8 !!! db szardellafilé

bors
esetleg snidling vagy petrezselyem apróra vágva




  1. A tojásokat keményre fõzöm. A zöldbabot megtisztítom, felvágom és forró sós vízben 4-5 perc alatt puhára fõzöm. Jeges vízbe szedem, hogy a színét megtartsa majd leszûröm.
  2. A krumplit meghámozom, majd forró sós vízben megfõzöm. Ha puha kiveszem, kihûtöm, majd karikára vágom. 
  3. A salátát megmosom, leszárogatom és egy tálba teszem. Ráhalmozom a karikára vágott krumplit, zöldbabot, csíkokra vágott paprikát, olajbogyót, felezett paradicsomot végül a negyedkbe vágott fõtt tojásokat. 
  4. Elkészítem az öntetet: mivel a szardella a legkiválóbb ételízesítõ, sok más dolog ehhez nem szükséges. A szardellafilét, olajat, ecetet, sót, borsot, zúzott fokhagymát késes aprítóba teszem és pár másodperc alatt krémesre turmixolom. Én tettem hozzá még snidlinget, de ez elhagyható. 
  5. Tálalás elõtt a tonhaldarabokat a salátára halmozom és az öntettel tálalom. 
És lássuk ki hogyan gondolkodott Nizzai saláta ügyben.

Gaba így készítette el:




 Katuci ilyen napfényes hangulatban:


Éci pedig igazi bisztró változatban.




Folytats a blogon ... coffeinmentes.blogspot.com/2014/03/ni...

sponsored links

Keres?s