Nincs még ehhez fogható?
sponsored links
Gyerekkori kedvencem, istenem mennyit ettünk a menzán a suliban, viszont azóta már tudom, hogy a házi készítésû az felülmúlhatatlan, és sokkal finomabb? A francia ?croquer?, azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós. Igazi gyors finomság, mártogatóssal kiváló ropogtatni való, de sültek, vadhúsok, mártással készült húsok, halak köreteként is kínálhatjuk, különbözõ ízesítéssel?
Roppanós burgonya krokett/chili szósszal
Hozzávalók:
800 g burgonya
40 g vaj vagy margarin
2 db tojássárgája
1 csipet reszelt vagy õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
1 mk só
50 g finomliszt
Panírozáshoz:
kukoricaliszt
3 db felvert tojás
panko zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa
Sütéshez:
kókuszzsír vagy olaj
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, megsikáljuk és enyhén sós vízben, héjában puhára fõzzük. Leszûrjük, kissé hûlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és felvágjuk kockára.
Tegyük egy serpenyõbe és pirítsuk meg, - isteni íze lesz a kisült krokettnek, hogy megpirítjuk a krumplit, viszont nemcsak az íze miatt szükséges, hanem, ha kimegy belõle a nedvesség pirításkor, akkor nem fog sok olajat magába szívni sütésnél -.
Ezt követõen, tojássárgájával és a liszttel, jól összedolgozzuk.
A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk.
Mindegyik cikkbõl meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk.
A rudakat lisztben megforgatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla.
A meglisztezett kroketteket, elõször simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
Sokan vannak, akik úgy szeretik, ha vastag a kéreg rajta, ha így szereted, akkor még egyszer tojásba, utána morzsába mártjuk, szerintem elég egyszer panírozni, én nem szeretem, ha túl vastag a kérge?:)
Egy serpenyõbe, az egyharmadáig kókuszzsírt/vagy olajat töltünk és felhevítjük, a kroketteket körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük, ha megsültek, szedjük papírszalvétára.
Kínálásnál édes chili szósszal tálaljuk, majorannával díszítjük.
*Tipp: ízesíthetjük a fenti alap masszát, akár apróra vágott chilivel, kaporral, kakukkfûvel, majoránnával, petrezselyemmel, zöldhagymával, fokhagymával. Vagy fõtt zöldborsóval, sárgarépával, de akár 50 g reszelt parmezánnal, viszont én most chili szószos mártogatóssal kínáltam, így a sima alap változat volt, nálam a nyerõ. Zsemlemorzsa helyett például megforgathatjuk 100 g mandulapehelyben vagy szezámmagban, vagy 50 g reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsában. Nagyon sokféle változatot ellehet készíteni? Válogassatok?:)
Jó étvágyat!
Klarissza
Roppanós burgonya krokett/chili szósszal
Hozzávalók:
800 g burgonya
40 g vaj vagy margarin
2 db tojássárgája
1 csipet reszelt vagy õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
1 mk só
50 g finomliszt
Panírozáshoz:
kukoricaliszt
3 db felvert tojás
panko zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa
Sütéshez:
kókuszzsír vagy olaj
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, megsikáljuk és enyhén sós vízben, héjában puhára fõzzük. Leszûrjük, kissé hûlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és felvágjuk kockára.
Tegyük egy serpenyõbe és pirítsuk meg, - isteni íze lesz a kisült krokettnek, hogy megpirítjuk a krumplit, viszont nemcsak az íze miatt szükséges, hanem, ha kimegy belõle a nedvesség pirításkor, akkor nem fog sok olajat magába szívni sütésnél -.
Ezt követõen, tojássárgájával és a liszttel, jól összedolgozzuk.
A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk.
Mindegyik cikkbõl meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk.
A rudakat lisztben megforgatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla.
A meglisztezett kroketteket, elõször simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
Sokan vannak, akik úgy szeretik, ha vastag a kéreg rajta, ha így szereted, akkor még egyszer tojásba, utána morzsába mártjuk, szerintem elég egyszer panírozni, én nem szeretem, ha túl vastag a kérge?:)
Egy serpenyõbe, az egyharmadáig kókuszzsírt/vagy olajat töltünk és felhevítjük, a kroketteket körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük, ha megsültek, szedjük papírszalvétára.
Kínálásnál édes chili szósszal tálaljuk, majorannával díszítjük.
*Tipp: ízesíthetjük a fenti alap masszát, akár apróra vágott chilivel, kaporral, kakukkfûvel, majoránnával, petrezselyemmel, zöldhagymával, fokhagymával. Vagy fõtt zöldborsóval, sárgarépával, de akár 50 g reszelt parmezánnal, viszont én most chili szószos mártogatóssal kínáltam, így a sima alap változat volt, nálam a nyerõ. Zsemlemorzsa helyett például megforgathatjuk 100 g mandulapehelyben vagy szezámmagban, vagy 50 g reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsában. Nagyon sokféle változatot ellehet készíteni? Válogassatok?:)
Jó étvágyat!
Klarissza