nincs cím
sponsored links
Ciabatta
Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítésérõl, én a friss élesztõs változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése idõigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.
Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):
Hozzávalók a tésztához:
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, mûanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a mûveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettõt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütõlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütõt melegítsük elõ 250 fokra. Permetezzük be a sütõt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütõbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütõt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.
Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítésérõl, én a friss élesztõs változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése idõigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.
Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):
- 350 gr BL- 80 liszt
- 180 ml víz
- 5g élesztõ
- 1 tk. méz
Hozzávalók a tésztához:
- 450 gr Bl- 80 liszt
- 10 gr élesztõ
- 1 tk. só
- 340 ml víz
- 25 ml olívaolaj
- az elkészült kovász
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, mûanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a mûveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettõt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütõlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütõt melegítsük elõ 250 fokra. Permetezzük be a sütõt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütõbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütõt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.