nincs cím
sponsored links
Kefires kevert Kuglóf...
sós karamell öntettel
Minden családban van egy jól bevált "bögrés"
recept, ami generációkon keresztül elkísér.
Van hogy az ízében variálunk, van hogy
teszünk bele friss idény gyümölcsöt,
van hogy csak úgy "magában" egy nagy
bögre kakaóval fogyasztjuk. Szeretem,
mert csak össze kavarom és már
mehet is a sütõbe :D Ezúttal sós karamell
öntetet kapott, pirított mogyoróval szórva...
szeressétek...vegyétek...vigyétek...
Hozzávalók...
(8 személyre-22 cm-es formához)
Szinte mindent a kefires pohárral
mérünk ki!
kuglófhoz...
2 pohár kefir
3 pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár olaj
1 tasak sütõpor
1 ek Holland kakaópor
4 db tojás
csipet só
öntethez...
100 g kristálycukor
6 ek tejszín
60 g vaj
csipet só
gorombára tört mogyoró a szóráshoz
Elkészítés...
Formát kivajazzuk,lisztezzük...sütõt
elõmelegítjük 180 °C-ra.
Elõször a "nedves" hozzávalókat keverjük össze,
majd a kakaópor kivételével a sütõporral
elkevert lisztet is hozzá adjuk és selymes
enyhén folyós masszát kapunk. Kb a massza
felét az elõkészített formába öntjük,
a megmaradt részben pedig elkeverjük a kakaóport.
A kakaós tésztát is a formába öntjük
és ujjunkkal kissé össze kavarjuk a két
színt és forró sütõbe tolva 30-35 perc
alatt készre sütjük. Sütés után pár percig
még a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra
téve hûtjük.
Karamell öntethez, egy (száraz, tiszta)
edényben kristálycukrot olvasztunk
(karamellt készítünk), majd a már
borostyán színû cukorhoz óvatosan vajat
és tejszínt keverünk.Csipet sóval ízesítjük
és selymes állagúra olvasztjuk össze.
Ezzel az öntettel locsoljuk kuglófunkat,
amit még egy kis maréknyi, gorombára tört
mogyoróval tehetünk ropogósabbá.
Ehhez a sütihez nem kell KonyhaTündérnek lenni ;D
biztosan sikerül!
Másnap sem kell aggódnunk, hogy kiszárad
a sütemény,mert nagyon szaftos,zamatos
marad az állaga!
Kötényeket felkötni!
Jó étvágyat :D