nincs cím

2014-06-25

sponsored links

    </ embed>

Olasz meló ,

            avagy spagetti a cukkini szezon teljében !

Már a  mi kertünkben is kezd a cukkini teremni , szép termés mutatkozik , a legnagyobb örömömre !

       Mimmo Corcione olasz mester receptje ihlette ezt a cukkinis spagettit , amit a mostani nyáreleji idõben nagy kedvteléssel készítettem a saját örömömre , mert a családom inkább a milánóit kedveli .



Nagy kedvel és éhesen kezdtem neki a cukkinis spagetti készítésének / nagyon szeretem a spagettit  /, a videoklip olyan étvágyat keltett , ami leküzdhetetlen vágyakozással töltött el . Nerano az egy a nápolyi öbölhöz közeli hely és innen származik ez az õsi recept , állítólag még a 1800 - as évek végébõl , persze az olaszok szeretik eltúlozni egy kicsit a dolgokat , de ettõl eltekintve , lehet benne valami igazság . Sorrento , Nerano , Nápoly , Amalfi egyaránt jó helyek / amúgy az egész Olaszország / és innen csak jó dolgok származhatnak - mármint gasztronómiailag !


kép:.osolemio/nerano

A neranoi cukkinis spagetti dicsérete után lássuk hogy mi a különbség a magyar és az olasz cukkinis tészták elkészítési módja között . A magyaroknak általában túl szegényes az olaszok változata , ezért megspékelik mindenfélével , úgymint : darált hús , halkonzerv , sonka vagy húsos szalonna , tej , tejszín , tejföl ,tehéntúró , trappista sajt , ömlesztett sajt , vaj , liszt , olajbogyó , sárgarépa , petrezselyem , paradicsom , gomba stb., és hogy jó magyaros legyen tesznek még rá paprikát és ketchupot valamint  borsot és fokhagymát is ! 

kép://loncivendegloje./tejszines-cukkinis-spagetti.

A cukkinit általában kockára vágják , vagy megreszelik , nem sütik - inkább párolják , a krémes szósszal nem bajlódnak , - inkább nyakon öntik tejszínnel , nem használnak kemény , vagy félkemény sajtokat - mert azokat drágának tartják , nem fektetnek hangsúlyt a sajt ízére / általában a receptekben az szerepel hogy: megszórjuk reszelt sajttal / ! Be kell vallanunk , hogy nálunk nem igazán van sajtkultúra , mi a tejföl országa vagyunk .

kép:http://rozmaringesibolya./spagetti-mar-megint

 Az olaszok általában háromféle sajtot használnak az ízkavalkád felvonultatása céljából , ezek a kissé pikáns provolone del monaco , a parmezán és a pecorino romano , vagy a grana padano . Ezeknek a sajtoknak segítségével , egy kis fõzõvízzel a spagettitõl és a sütési-fõzési technikával , ami hasonlít a rizottó készítéséhez , egy olyan krémes állagot lehet elérni - mindenféle tejszín , tejföl vagy "neadjisten"  keményítõ hozzáadása nélkül - ami páratlan és semmihez sem hasonlítható !

  
                                kép:alla Nerano

  Tonino Mellino a Quattro Passi séfjének , vélekedése szerint : A tökéletes recept : tészta és cukkini , az étel lelke a cukkini , ami azért rejt némi kockázatot : Az elsõ : - az édesség , a tészta keményítõjébõl felszabaduló cukor / nem az ízében hanem a vércukorszintben / konkrétan éhséget kelt és ezáltal úgymond leülteti az étel karakterét . Ez ellensúlyozható a bazsalikom, fokhagyma ügyes használata mellett , provolone del Monaco és más sajtok hozzáadásával . A második kockázat : - a cukkini túlsütése , netán a túlhevített sütõzsiradék használata során , a héj megfeketedése , ami kiküszöbölhetõ egy pár egyszerû eljárással . A cukkinit nagyon vékonyra kell szeletelni , másképpen nem lehet szépen és gyorsan megsütni ! A bõ olajban való sütés után , csorgassuk le és szárítsuk le papírtörlõvel , aztán az elveszett nedvességet pótolni kell egy kis spagetti fõzõlével . Egy másik gyakori hiba a túl sok sajt vagy vaj használata ! Többek között a megfelelõ cremosita - ahogy az olaszok mondják - , a lényeg , amint lejjebb látható .


kép:Tonino Mellino del Quattro Passi di Nerano
 
http://www.lucianopignataro.it/a/spaghetti-con-le-zucchine-alla-nerano/

A neranoi spagettit olyan legendák lengik körül mint a másik emblematikus spagettit , a carbonarát ,valahogy úgy mint nálunk a halászlét vagy a lecsót ! Az olaszoknál is sokféle recept terjedt el a cukkinis pasta elkészítési módját illetõen , de mindközzül , számomra az alábbi vált be a leginkább .

                                                                      Spaghetti con gli zucchini          

                                  

                                                                           http://youtu.be/l1g748HkyVA?t=1s

Ezután a hosszúra nyúlt  elemzés után lássuk az én változatomat . Ez egy olyan étel amit könnyen el lehet készíteni , akár egy személy részére is , de ami biztos az biztos , két személyes porciót kell készíteni , mert lehet hogy egy nem elég !

 

Tehát lássuk a hozzávalókat 2 személyes porcióhoz :

- 2 zsenge zöld cukkini ~ 450 gr.

- vékony durum spagetti 5-ös méret  150 gr.

- extra szûz  olíva olaj - a sütéshez /1 serpenyõvel

- fokhagyma 2 gerezd , 1 kis csípõspaprika

- egy evõkanál  mangalica disznózsír 

- egy marék összetépdesett bazsalikom , só , bors ízlés szerint

- 3 féle reszelt sajt : 2-2 evõkanállal mindegyikbõl lehetõleg:

      - provolone

      - parmezán 

      - pecorino romano

Elkészítés :

A cukkinit vékonyra legyaluljuk és bõ olajban kisütjük , ügyeljünk hogy nehogy túlsüssük , miután elkezd sárgás-barnásra sülni egy szûrõkanállal kiszedjük , papírtörlõre tesszük és leszárítjuk . Közben fõ a spagetti kb. 5 percig , azután félre húzzuk , a sajtokat megreszeljük , teszünk rá egy kis borsot és összekeverjük . 

A lecsepegtetett , leszárított , sült cukkinit egy edénybe tesszük , megsózzuk , összekeverjük egy félmarék apróra tépkedett bazsalikomlevéllel és 2-3 evõkanál sütõolajjal , ha még ezután is túl száraz akkor teszünk rá 2-3 evõkanál fõzõvizet .  Egy méretes serpenyõben 1-2 evõkanál olívaolajat hevítünk , beleteszünk 2 gerezd fokhagymát egy csípõs paprikával és egy pár percig sütjük , azután egy szedõkanállal a fõzõvízbõl a spagettit egyenesen a serpenyõbe szedjük . Folytonos kavargatás mellett , folyamatosan adunk hozzá 1-2 merõkanál fõzõvizet mintha rizottót készítenénk .  Amikor már a spagetti al dente és egy bizonyos krémesség már kialakult , hozzáadjuk a cukkinit és tovább kevergetjük 1-2 kanál fõzõvíz hozzáadásával  úgy hogy a reszelt sajtokat is folyamatosan kevergetve hozzáadjuk közben a fõzõvíz adagolással a krémességet tovább alakítjuk . Ahogy elkészült rögtön tálaljuk , megszórjuk még egy kis sajttal , borssal , bazsalikommal .

Nagyon finom lett , de még nem olyan mint az olaszoké , na persze fényképezni is tudni kell , szóval van még mit gyakorolni . Ne felejtsünk kibontani hozzá egy finom fehér bort , mondjuk egy cserszegi fûszerest .


 

                                

Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2014/06...

sponsored links

Keres?s