nincs cím
sponsored links
Cseresznye dzsem
Az idei második lekvárfõzésem. Igaz, nem is lekvár, hiszen olyan hamar készül el. Az elõkészület jóval hosszabb, mint maga a dzsem fõzés.
A sûrítéshez pektint használtam, amit bárki könnyen elkészíthet.
Alma, birsalma héjából és magházából készülhet, ne dobjuk ki, ha tehetjük , készítsünk belõle házi sûrítõ anyagot. Tegyük fel fõni a héjakat annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Fõzzük 45 percet maximum hõfokon. Sûrû szövésû anyagban csepegtessük egy napig, majd a lecsepegett lét tegyük újra fel fõni, és fõzzük felére. Kanálon végezzünk dermedési próbát , és lassú tûzön fõzzük mindaddig, amíg kedvezõ lesz a sûrûsége.
Tegyük üvegekbe, mint a lekvárt, állítsuk fejre néhány percre és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
A lekvárok sûrítése mindenkinél egyedi, ki hogy szereti és függ a gyümölcsök savasságától is.
A dzsemeknél majdnem dupla mennyiséget használjunk.
Hozzávalók:
A magozott cseresznyét cukrozzuk le, hagyjuk egy órát állni, hogy levet eresszen, és tegyük oda közepes lángon platnin fõni. Kevergessük folyamatosan. Forrástól számítva kb. 1 órát fõzzük mérsékelt lángon, ügyelve arra, hogy a cseresznye ne fõjön szét. Adjuk hozzá a citromok levét, és annyi pektint, hogy a kívánt állagot elérjük.
Tegyük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, állítsuk néhány percre fejre, majd száraz dunsztba hagyjuk kihûlni.
Az idei második lekvárfõzésem. Igaz, nem is lekvár, hiszen olyan hamar készül el. Az elõkészület jóval hosszabb, mint maga a dzsem fõzés.
A sûrítéshez pektint használtam, amit bárki könnyen elkészíthet.
Alma, birsalma héjából és magházából készülhet, ne dobjuk ki, ha tehetjük , készítsünk belõle házi sûrítõ anyagot. Tegyük fel fõni a héjakat annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Fõzzük 45 percet maximum hõfokon. Sûrû szövésû anyagban csepegtessük egy napig, majd a lecsepegett lét tegyük újra fel fõni, és fõzzük felére. Kanálon végezzünk dermedési próbát , és lassú tûzön fõzzük mindaddig, amíg kedvezõ lesz a sûrûsége.
Tegyük üvegekbe, mint a lekvárt, állítsuk fejre néhány percre és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
A lekvárok sûrítése mindenkinél egyedi, ki hogy szereti és függ a gyümölcsök savasságától is.
A dzsemeknél majdnem dupla mennyiséget használjunk.
Hozzávalók:
- 5 kg magozott cseresznye
- Kg-ként 20 dkg cukor, vagyis 1kg
- 3 citrom leve
- pektin
A magozott cseresznyét cukrozzuk le, hagyjuk egy órát állni, hogy levet eresszen, és tegyük oda közepes lángon platnin fõni. Kevergessük folyamatosan. Forrástól számítva kb. 1 órát fõzzük mérsékelt lángon, ügyelve arra, hogy a cseresznye ne fõjön szét. Adjuk hozzá a citromok levét, és annyi pektint, hogy a kívánt állagot elérjük.
Tegyük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, állítsuk néhány percre fejre, majd száraz dunsztba hagyjuk kihûlni.