nincs cím

2014-05-29

sponsored links

                               Köleses lisztes bagett

Sok idõm nincs a kísérletezésre, de nagyon szeretek. Imádok a lisztfélékbõl kipróbálni kenyeret, péksüteményt. Most a köles lisztre esett a választásom.
A köles kiváló lúgosító gabona, gluténmentes. Szénhidrát-tartalmának nagy része keményítõ, ami nagyon jól hasznosítható energiaforrás. A bélrendszerre is kedvezõ hatással van, hozzásegít a fogyasztása a megfelelõ bélmûködéshez.
Vegetáriánusok egyik kedvelt gabonája.
Kipróbáltam, ha a lisztet 100 fokos sütõben szárítom 15-20 percig, kevésbé tapad,és különleges lesz az íze az elkészült kenyérnek. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg kölesliszt
  • 20 dkg BL 80 liszt
  • 2.5 dkg élesztõ
  • 1 tk. õrölt kömény
  • 1 tk. cukor
  • langyos víz
Így készül:
A liszteket keverjük össze és szárítsuk 100 fokos sütõben 15-20 percig. Szitáljuk dagasztó tálba, a szokásos módon a közepébe mélyedés, bele a cukor, az elmorzsolt élesztõ, kevés langyos víz és picit keverjük el. Hagyjuk 10 percig kelni, majd adjuk hozzá a köményt, sót és annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy jól dagasztható de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Kelesszük duplájára, dagasszuk át és osszuk fel 8 egyenlõ részre. Mindegyiket nyújtsuk oválisra, rövidebb oldalától tekerjük fel. Vagdossuk be a tetejüket, és sütõlemezen pihentessük 40 percet. A sütõ aljába tegyünk egy edénybe vizet. 
180 fokra elõmelegített sütõben süssük 20 percig.








Folytats a blogon ... aranymorzsa.blogspot.com/2014/05/lisz...

sponsored links

Keres?s