nincs cím
sponsored links
Tormás "rösti"...
Nagy hagyománya, azaz inkább "múltja" van
ennek a finom és egyszerû ételnek.
Sokféle névvel és jelzõvel illetik a
különféle tájegységek és népek "konyhájában" :D
Egy azonban bizonyos, laktató-olcsó és gyorsan elkészül!
Sosem lesz divatja múlt, hiszen csak a háziasszony
találékonyságán múlik, milyen plusz fûszerekkel
ízesíti és hogyan tálalja... Köretként is, de akár
egy finom salátával, fõételként is
megállja a helyét bárki családi asztalán :D
Nosza...reszeljünk! Ötleteljünk!
A teljesség igénye nélkül...
Wikipédiáról kölcsönözve...
"berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege,
Wikipédiáról kölcsönözve...
"berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege,
enge,menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba
krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya,
lapotyka, lepcsánka,lepkepotyi, mackó, macok,
matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya,
rösztike, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival
és liszttel készült, zsírban, vagy olajban
sült nemzetközi népi étel. A legvalószínûbb
feltételezés szerint a tótlángos névbõl
alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon
a lapcsánka név után a legelterjedtebb.
Az alaprecept a legszegényesebb idõket
idézi, de a népi találékonyság mindig azzal
egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni."
Hozzávalók...
(5 db röstihez:)
1 nagyobb burgonya
2 ek reszelt mozzarella sajt
1 tk reszelt torma
1 tojás
1 szál újhagyma
só, frissen õrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
petrezselyem
2 ek kukoricaliszt
olíva olaj a sütéshez
joghurt öntet...
2 ek natúr joghurt
1 kk magos Dijoni mustár
1 kk virágméz
csipet só
saláta...
fejes saláta és alma szeletek
(joghurtos öntettel)
Elkészítés...
Megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelõn
lereszeljük, enyhén sózzuk.
Újhagymát vékony karikákra vágjuk.
A tojást, tormát, fûszereket
villával elkeverjük, majd a reszelt burgonya
levét kicsavarva a keverékbe tesszük a hagymával együtt.
Hozzá adunk még kukorica lisztet és ízlésünknek
megfelelõen reszelt sajtot, apróra
vágott petrezselymet. Alaposan elkeverjük
a masszát és forró, olajozott serpenyõbe,
egy evõkanál segítségével adagolva
a krumpli masszánkból, mindkét oldalát
"pirosra" sütjük. Azon melegében tálaljuk :D
Mustáros-mézes joghurt öntettel
és friss salátával fogyasztottuk.
Aki még nem próbálta, javaslom pótolja be
a rösti készítését!
Jó étvágyat!