nincs cím
sponsored links
"Cipócska"...
Szeretek itthon kenyerekkel és különféle pékárúakkal kísérletezni.
Egyrészt tudod mit tettél bele, másrészt
a sütõbõl kiáradó illatfelhõ...na az nagyon
varázslatos tud lenni! :D
Hozzávalók...
300 g búza finomliszt
150 g teljes kiõrlésû rozs liszt
50 g lenmagliszt
250-300 ml langyos víz
25 g friss élesztõ
1 ek méz
30 g lenmag
50 ml olíva olaj
só
Elkészítés...
Egy tálba kimértem a liszteket, össze kevertem
a sóval és közepébe mélyedést vájtam.
Ide morzsoltam bele az élesztõt,
mézzel csorgatva és 2 dl langyos vízzel
felöntve. Amikor a kovász szépen felhabosodott
alaposan összegyúrtam a tésztát olíva olaj
és a lenmagocskák társaságában.
Amennyiben túl "morzsalékos"
lenne a tészta, langyos vízzel lazíthatunk
a szerkezetén. Nejlonnal letakarva,
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Majd tálból kivéve, átgyúrjuk - "szellõztetjük"
leendõ kenyerünk tésztáját,
megformáljuk és enyhén lisztezett sütõedénybe
tesszük. Újból letakarva pihenõt rendelünk el...
a megkelt cipócskát kevéske rozsliszttel hintjük
és éles késsel bevagdossuk tetejét.
Elõmelegített, 180 fokos, gõzös sütõben,
légkeverésen, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütõbõl kivéve rácson hûtjük...
Jó étvágyat hozzá!