nincs cím
sponsored links
Capuccinos kuglóf...
Kuglóf(Kougloupf )szó, német ajkú népektõl
származik, ahol is nagyon kedvelt és népszerû
sütemény volt a polgárság körében.
Vannak legendák, amik egészen
a betlehemi három királyokig is visszanyúlnak,
amikor is hazafelé tartó útjukon,
a turbánjukhoz hasonló alakú süteményt ettek... :D
Eredetileg csak kelt tésztából készítették,
de ma már számtalan variánsa ismert(Wikipédia)
Sütõporos, egyszerû, kevert változatot ajánlanék
szíves figyelmetekbe...
Hozzávalók...
(22 cm-s kuglóf formához)
(1 csésze=250 ml)
4 db tojás
1 csésze cukor
1 csésze olaj
150 ml joghurt/vagy tejföl
1 csésze tej
1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 csapott tk instant kávé
1 csomag sütõpor
1 1/2 csésze kukorica liszt
2 1/2 csésze búza finomliszt
egy maréknyi süthetõ csokilencse
csipet só
tetejére...
100 g csokoládé
3 ek tejszín
1 maréknyi sós mogyoró
Elkészítés...
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra, kuglóf formát
elõkészítjük(vajazzuk, enyhén lisztezzük)
Kétféle lisztet, sütõport összekeverjük, félre
tesszük. Tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne
az instant kávét.
Tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd joghurtot,
olajat is bele keverjük. Ízesítjük sóval,
vanília esszenciával, citrom reszelt héjával.
Folytonos keverés közben hozzá adagoljuk
a lisztes keveréket. Tejes kávéval lazítunk
a tészta állagán, majd ízlés szerint, süthetõ
csoki cseppeket is keverhetünk a masszához.
Elõkészített kuglóf formába kanalazzuk
és a forró sütõ alsó rácsára toljuk.
45-50 perc sütés után, tûpróbával ellenõrizzük
hogy kellõképpen átsült-e a tésztánk.
Tálcára borítva, saját gõzében hagytam
pihenni a süteményt 10 percig,
csak utána szedtem le róla a formát.
(könnyû dolgom volt, mert szilikon formám van)
Rácsra téve kihûtjük és ízlés szerint porcukorral
hintjük, vagy olvasztott csokival leöntjük.
Gyerkõceim az elhagyhatatlan,
házi barack lekvárba is bele "tunkolták".
Jó tartású, könnyen szelhetõ kuglóf, ami
nem szárad ki egyhamar :D
... barátnõs-kávézós-beszélgetõs alkalmaknál
biztos el fogom készíteni!
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!