nincs cím
sponsored links
Orosz(i) krémtorta...
Eredetileg Oroszi krémtorta a neve,
ami kitalálójáról lett elnevezve.
Két világháború között Budapesten élt
és mûködtetett híres cukrászdát, Oroszi mester,
aki lehetséges, hogy Magyarországon elsõként
töltötte a piskótalapokat fõzött krémmel :)
A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!
Ízig - vérig Magyar találmány :D
Nagyon könnyed és ízletes torta,
ami a tejszínhab rajongóknak
elkészítése, szinte kötelezõ jellegû :D
Hozzávalók...
22 cm-s tortakarikához
piskótalap...
7 db tojás
140 g cukor
170 g liszt
csipet só
angol krémhez...
3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
1 vanília rúd kikapart magja
5 csapott tk zselatin
350 ml felvert tejszín
100 g rumba áztatott mazsola
100 g kandírozott gyümölcs
díszítéshez...
300 ml tejszínhab
100 g pirított mandulaforgács
Elkészítés...
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját
és oldalát sütõpapírral béleljük.
Mazsolát rumba áztatjuk. Lisztet átszitáljuk.
Mandulaforgácsot sütõben aranybarnára pirítjuk.
Piskótához a tojásokat szétválasztjuk, fehérjét 2/3
kristály cukorral és csipet sóval habbá verjük.
(Ne túl keményre! Ne törjön a hab!!!)
Másik tálban a sárgáját- cukor 1/3-val kihabosítjuk,
amíg a cukorkristályok teljesen elolvadnak.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük és
folytonos keverés mellett hozzá adagoljuk a lisztet is.
Piskóta masszát tortakarikába simítjuk, úgy hogy
habkártyával felhúzzuk a tészta szélét
a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének emelkedéséhez :D Elõmelegített sütõben 20-25 perc
alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma
enyhe benyomásra visszaugrik :)
A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és
saját gõzében hagyjuk kihûlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.
Angol krémhez ...
Tojások sárgáját, vanília kikapart belsejét,
cukrot és zselatint, vízgõz felett folytonos kevergetés
közben, melegítjük,besûrítjük(85-90°C-ra)
Vigyázzunk! Nem rántotta készül :D
Habos és kissé sûrû állagot kapjunk...
Vízgõzrõl levéve hozzá keverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét.
Langyosra lehûtjük és a felvert tejszín habot
bele forgatjuk, majd megtöltjük a torta lapokat.
Kívülrõl is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza,
de nem folyós! Hûtõbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal(növényi alapút használtam
a jobb tartás érdekében) és kevés félretett
kandírozott gyümölccsel díszítjük.
Oldalát pirított mandulaforgáccsal "panírozzuk"
Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni,
mint elkészíteni ! Kellemes sütögetést!