nincs cím

2014-04-23

sponsored links








Karlsbaldi túrós-

avagy, ismertebb nevén

" Ökörszem "











Régi idõk péksütije :D Nagyival kapcsolatos nosztalgia 
emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem... 
rég volt..szép volt :D
Érdemes tovább adnunk ezt a receptet,
 mert finom és laktató, tenyérnyi 
kelt briós tészta, túró töltelékkel...








Hozzávalók...


Tészta...

25 g élesztõ
500 g liszt
1 tojás sárgája
50 g porcukor
80 g margarin 
1 kk só
200 ml tej(kb)


Töltelék...

500 g áttört túró
100 g cukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 kk vanília aroma


kenéshez...

1 tojás


díszítésnek...

16 szem mazsola, meggy, áfonya...


Elkészítés...


Egy nagy méretû tepsit sütõfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk- 1 dl langyos, de nem forró tejbe 
kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztõt,
 1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük
(állaga kb tejföl sûrûségû legyen) 
 meleg helyre téve érleljük.
 Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, 
majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával 
és szintén az alaphoz adjuk. 
Olvasztott margarinnal javítva az állagot, 
alaposan kidolgozzuk a tésztát. 
Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet, 
de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát. 
 A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlõ részre vágjuk, 
amiket gömb alakúra formázunk, és nejlonnal takarva,
 meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc) 
 Sütõt elõmelegítjük 180 fokra. 
Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük
 és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlõ
 gombócot hempergetünk belõlük is.
Amikor szépen megnövekedtek a tészta gömbök térfogata, 
kb 10 cm átmérõjû körökké nyújtjuk, 
közepére hüvelyk ujjunkkal kis mélyedést nyomunk,
 amibe az elõzõleg megformázott
 túró gombócokat helyezzük, enyhén megnyomva lapítjuk.
 Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény
 közepébe-szembogárnak :D A tésztakorong peremét, 
vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc 
pihenõ következik, újból lekenjük tojással. 
Sütõbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük...
 rácsra téve hûtjük és akár azonnal tálalhatjuk
 egy finom habos kakaóval, elsõ rangú reggelit alkottunk ;)
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D









Folytats a blogon ... vargaani.blogspot.com/2014/04/karlsba...

sponsored links

Keres?s