nincs cím
sponsored links
Karlsbaldi túrós-
avagy, ismertebb nevén
" Ökörszem "
avagy, ismertebb nevén
" Ökörszem "
Régi idõk péksütije :D Nagyival kapcsolatos nosztalgia
emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem...
rég volt..szép volt :D
Érdemes tovább adnunk ezt a receptet,
mert finom és laktató, tenyérnyi
kelt briós tészta, túró töltelékkel...
Hozzávalók...
Tészta...
25 g élesztõ
500 g liszt
1 tojás sárgája
1 tojás sárgája
50 g porcukor
80 g margarin
1 kk só
200 ml tej(kb)
Töltelék...
500 g áttört túró
100 g cukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 kk vanília aroma
kenéshez...
1 tojás
díszítésnek...
16 szem mazsola, meggy, áfonya...
Elkészítés...
Egy nagy méretû tepsit sütõfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk- 1 dl langyos, de nem forró tejbe
kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztõt,
1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük
(állaga kb tejföl sûrûségû legyen)
kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztõt,
1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük
(állaga kb tejföl sûrûségû legyen)
meleg helyre téve érleljük.
Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük,
majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával
és szintén az alaphoz adjuk.
Olvasztott margarinnal javítva az állagot,
alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet,
majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával
és szintén az alaphoz adjuk.
Olvasztott margarinnal javítva az állagot,
alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet,
de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.
A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlõ részre vágjuk,
amiket gömb alakúra formázunk, és nejlonnal takarva,
meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc)
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük
és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlõ
gombócot hempergetünk belõlük is.
Amikor szépen megnövekedtek a tészta gömbök térfogata,
kb 10 cm átmérõjû körökké nyújtjuk,
közepére hüvelyk ujjunkkal kis mélyedést nyomunk,
amibe az elõzõleg megformázott
túró gombócokat helyezzük, enyhén megnyomva lapítjuk.
Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény
közepébe-szembogárnak :D A tésztakorong peremét,
vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc
pihenõ következik, újból lekenjük tojással.
Sütõbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük...
rácsra téve hûtjük és akár azonnal tálalhatjuk
egy finom habos kakaóval, elsõ rangú reggelit alkottunk ;)
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D
A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlõ részre vágjuk,
amiket gömb alakúra formázunk, és nejlonnal takarva,
meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc)
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük
és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlõ
gombócot hempergetünk belõlük is.
Amikor szépen megnövekedtek a tészta gömbök térfogata,
kb 10 cm átmérõjû körökké nyújtjuk,
közepére hüvelyk ujjunkkal kis mélyedést nyomunk,
amibe az elõzõleg megformázott
túró gombócokat helyezzük, enyhén megnyomva lapítjuk.
Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény
közepébe-szembogárnak :D A tésztakorong peremét,
vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc
pihenõ következik, újból lekenjük tojással.
Sütõbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük...
rácsra téve hûtjük és akár azonnal tálalhatjuk
egy finom habos kakaóval, elsõ rangú reggelit alkottunk ;)
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D