nincs cím
sponsored links
Petrezselymes kéregben sült karaj-
sajtos burgonya pürével...
Kimondottan kedvelem a mediterrán térség,
azon belül is
az Olasz ételeket és italokat egyaránt!
Frissesség -üdeség árad belõlük
... és az a gazdag színvilág
...már önmagában is a csábítás maga!
Egy olasz séf fõzõmûsora kapcsán merült fel
az ötlet, vasárnapi ebédünk elkészítéséhez ...
süssétek, ízleljétek ! :D
Hozzávalók...
6 személyre
1 kg sovány sertés karaj(egyben)
petrezselyem pesto-hoz...
2 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl olíva olaj
0,5 dl fehér bor
1 tk só
bors
köret...
12 db közepes burgonya
1 tk só
frissen reszelt szerecsendió
frissen õrölt fehér bors
100 g sonka
100 g reszelt sajt
2-3 ek vaj
1 dl tejföl
2-3 dl meleg tej
3 ek zsemlemorzsa
Elkészítés...
Petrezselyem levélkéket lecsippentve mixer pohárba tesszük, sózzuk borsozzuk, hozzá öntjük az olíva olajat, fehérbort,
fokhagyma gerezdet, majd botmixer segítségével pürésítjük.
Olíva-olajat és fehérbort "érzésre" adagoljuk,
pépes, jól kenhetõ állag eléréséig :D
Sovány karajt egy éles hegyes késsel, több helyen megszurkáljuk és sütõ edénybe helyezve,
rákenjük a petrezselyem pestot, úgy
hogy mindenhol alaposan fedje a húst!
... Majd hûtõbe téve pár órát össze érleljük az ízeket.
Akár elõzõ nap is elõkészíthetjük a pácolt húsunkat.
Elõmelegített 180 fokos sütõben puhára sütjük
(nálam 60 perc) Ügyeljünk rá, nehogy megégjen
a zöld pác, inkább fedjük le sütõpapírral
a sütés vége felé!
Amikor elkészült, 10 percet pihentetjük,
csak azután szeleteljük...
Gyönyörû, zöld, olajos szaft képzõdik,
illóolajok kioldódott illatától
fûszerezett hús kíséretében.
Köret...
Burgonyákat meghámozzuk, sós vízben puhára fõzzük.
Fõzõvizet leöntjük, meleg tej és tejföl hozzáadásával
botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük - tovább mixeljük.
Sonkát apró darabokra vágjuk és a püréhez keverjük.
Tûzálló tálba téve tetejét elegyengetjük
vékonyan zsemlemorzsával hintjük és reszelt
sajttal szórjuk. Grill fokozaton, 190 fokon
aranybarnára, - ropogósra pirítjuk ...
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!