nincs cím
sponsored links
Szõlõmag"lisztes"
tojás kekszek...
Batha-porta és KataFakanala gondozásában,
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt õrleménybõl kell
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :)
20 Konyha Tündér fog napról- napra
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani
a "webes étert":D
.
.
.
Ötödik nap ... Szõlõmag õrlemény ...
Elérkezett az ötödik magõrleményes nap,
egész héten sok-sok jó ötlettel és finomsággal
szembesülhettünk szorgos "Kanálkák által" :D
Egy gyorsan elkészülõ kekszet sütöttem belõle,
amit a holnapi kirándulásra magunkkal vihetünk...
Hozzávalók...
60 g Batha-porta szõlõmag"liszt"
120 g búza finomliszt
1000 g kókuszzsír
50 g mazsola
60 g porcukor
(vagy édesítõszer)
1 mk szódabikarbóna
csipet só
bevonáshoz...
100 g csokoládé
2 tk tejszín
színes szórócukor
színes szórócukor
Elkészítés...
(22 db)
A keksz hozzávalóiból a mazsola kivételével tésztát gyúrunk.
Henger alakúra sodorjuk és fóliába csomagolva 20 percre hûtõbe tesszük. Majd egy mélyebb kiskanálba nyomkodunk a masszából
és abból kivéve, domború tojás alakzatot kapunk(mérõ kanál készletbõl használtam az evõkanál méretût)
Sütõpapírral fedett tepsibe sorakoztatva,
elõmelegített 180 fokos sütõben 8-10 perc
alatt kisütjük.
Hûtõrácsra tesszük és vízgõzön megolvasztott
csokoládéba mártjuk a "tojás"keksz tetejét,
színes szórócukorba mártjuk és dermesztjük.
és abból kivéve, domború tojás alakzatot kapunk(mérõ kanál készletbõl használtam az evõkanál méretût)
Sütõpapírral fedett tepsibe sorakoztatva,
elõmelegített 180 fokos sütõben 8-10 perc
alatt kisütjük.
Hûtõrácsra tesszük és vízgõzön megolvasztott
csokoládéba mártjuk a "tojás"keksz tetejét,
színes szórócukorba mártjuk és dermesztjük.
Gyerkõcökkel együtt is bátran készíthetõ
roppant egyszerû és gyorsan elkészülõ,
egészséges ropogtatni való :D
Akár remek nyusziváró is válhat belõle :D
Elõször is mindenképp tisztáznunk kell, hogy a szõlõmagból kétféle dolog készülhet: szõlõmagliszt és szõlõmagolaj. Amikor a liszt készül, akkor születik az olaj is, ugyanis az összegyûjtött magból kipréseljük hideg sajtolással az olajat, majd ezután õröljük meg. Mindkét természetes termék számtalan módon felhasználható, aminél több módozata csak az egészségünkre gyakorolt hatásában van.Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szõlõmagokban vannak jelen.Kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítõ szövetek egészségének megõrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben.Mivel a szõlõmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeõrlik, amivel a benne rejlõ hatóanyagok a felszínre kerülhetnek.Beletehetjük joghurtokba ,kenyértésztába és müzlihez egyaránt.Kozmetikumnak sem utolsó.
Sõt, bõrradírként egy kis mézzel,kevés vízzel (nem lehet forró ,csak meleg) pár csepp szõlõmagolajjal összekavarva kiváló házi natúr kozmetikumot kapunk melytõl puha bársonyos tapintású lesz bõrünk.(forrás: Batha-porta )