nincs cím
sponsored links
Tökmag"lisztes" rolád
-Gouda sajtos krémmel...
-Gouda sajtos krémmel...
Batha-porta és KataFakanala gondozásában,
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt õrleménybõl kell
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :)
20 Konyha Tündér fog napról- napra
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani
a "webes étert":D
.
.
.
Harmadik nap ... Tökmag õrlemény ...
Hozzávalók...
tésztához...
6 db tojás
120 g tökmagliszt
1 tk sütõpor
1 tk só
3 ek vaj
2-3 ek víz
krémhez...
350 ml tejszín
3 ek vaj
2 púpozott ek liszt
100 g Gouda sajt(reszelve)
só
1 mk õrölt fehér bors
1 mk frissen reszelt szerecsendió
1 mk fokhagyma por
1 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa(opcionális)
200 g krémmargarin
1 tk sütõpor
Elkészítés...
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra, nagy tepsit,
sütésálló papírral fedjük, félre tesszük.
Lisztet sütõporral elkeverjük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját vajjal kihabosítjuk. A lisztet a sárga masszához keverjük és 2-3 evõkanálnyi vízzel lazítjuk. A felvert tojásfehérjével óvatosan egybe telepítjük és a sütõpapírozott lemezre simítjuk, mint egy piskóta rolád készítésénél tennénk.
Forró sütõbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert töredezni fog a rolád lapunk feltekerésnél!
Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a krém alapját.
Lábasban a vajon lisztet pirítunk és a tejszínnel
felöntve, folytonos kevergetés mellett besûrítjük.
Reszelt Gouda sajttal(vagy ízlésünknek megfelelõvel)
dúsítjuk. Sóval, õrölt fehér borssal és frissen reszelt
szerecsen dióval fûszerezzük. Amikor kellõen besûrûsödött,
félre tesszük, lehûtjük. Krémmargarin hozzá adásával
kihabosítjuk és apróra vágott petrezselymet,
mustárt és kockákra vágott fõtt répát keverünk hozzá, felhasználásig hûtõben tároljuk.
Lábasban a vajon lisztet pirítunk és a tejszínnel
felöntve, folytonos kevergetés mellett besûrítjük.
Reszelt Gouda sajttal(vagy ízlésünknek megfelelõvel)
dúsítjuk. Sóval, õrölt fehér borssal és frissen reszelt
szerecsen dióval fûszerezzük. Amikor kellõen besûrûsödött,
félre tesszük, lehûtjük. Krémmargarin hozzá adásával
kihabosítjuk és apróra vágott petrezselymet,
mustárt és kockákra vágott fõtt répát keverünk hozzá, felhasználásig hûtõben tároljuk.
Az idõközben kisült tésztánkat lisztezett felületre
borítjuk és a papírt óvatosan lehúzva róla, szorosan feltekerjük, kihûlésig vissza csomagoljuk .
borítjuk és a papírt óvatosan lehúzva róla, szorosan feltekerjük, kihûlésig vissza csomagoljuk .
Szép zöld tésztánkon, egyenletesen elkenjük
a sajtos krémet -(amibõl elcsenünk egy keveset a díszítéshez)- és rövidebb oldalától kezdve, szorosan feltekerjük.
Ismét papírba csomagoljuk és dermedésig hûtõbe tesszük.
1-2 órás pihentetés után a félre tett krémet
nyomózsákba töltjük és kedvünk szerint
feldíszítjük roládunkat.
a sajtos krémet -(amibõl elcsenünk egy keveset a díszítéshez)- és rövidebb oldalától kezdve, szorosan feltekerjük.
Ismét papírba csomagoljuk és dermedésig hûtõbe tesszük.
1-2 órás pihentetés után a félre tett krémet
nyomózsákba töltjük és kedvünk szerint
feldíszítjük roládunkat.
Kis csinosítás után, a húsvéti ünnepi asztalra is
jó szívvel ajánlanám elkészítését.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
jó szívvel ajánlanám elkészítését.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
"A zsír szegényített tökmagõrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményû õrlõgépekkel megõrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható ?erõkenyerek?, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, fõzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végzõ férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is.
forrás: Bartha porta"