nincs cím
sponsored links
Arany Chiffon torta ...
Süss-Alkoss-Díszíts játék, immáron 23. fordulójához ért!
Nagyon szeretem az ilyen "virtuális blogger találkákat",
mert a sok-sok finom recepten és képen felül, egy picinykét betekinthetünk egymás fantáziadús ötleteibe :)
Ezúttal Niki a Be Sweet blog házi asszonya vezényli az ötletparádét!
"Kókusz Pókusz" (varázslatos)elnevezéssel várja a finomságok sorát...
Chiffon, azaz tojásfehérje habjával burkolt
kókuszos tortát hozok a virtuális asztalkára.
Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)
tészta ...
320 g liszt(átszitálva)
180 g kristály cukor
2 tk sütõpor
csipet só
125 ml olaj
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
6 db tojás
(Házi, tanyasi tojást használtam!
A méretet kérlek így kalkuláld!
Boltiból inkább legye 7 db)
180 ml víz
"cukormáz" ...
2 tojás fehérje
300 g kristály cukor
1 csapott tk étkezési keményítõ
80 ml víz
csipet só
1 tk vanília kivonat
4-5 csepp sárga ételfesték
(opcionális)
"panír" ...
150 g kókusz reszelék
(sütõben aranybarnára pirítva)
Elkészítés...
Elõmelegített 180 fokos sütõben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hûlni, ez lesz a torta panírunk :D
A sütõt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját
sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk.
Lisztet a sütõporral és sóval együtt átszitáljuk,
félre tesszük. Tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjébõl a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk.
Sárgájához a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával
habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk,
majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk. Majd a felvert tojás fehérjét egybe telepítjük a sárga masszával.
Óvatos O alakú mozdulatokkal "forgatjuk" bele a cukros fehérjét, hogy levegõs és lágy maradjon a tészta!
Elõmelegített sütõben 180 fokon 30-35 perc alatt
készre sütjük, amit tûpróbával ellenõrzünk!
Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére,
így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hûl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehûtjük.
Cukormázhoz...vízgõz felett, a vanília kivételével, fényes sûrû habot verünk. Elõször alacsony fokozaton, majd magas fokozaton
(kb 8 perc) Vigyázzunk nehogy túlfõzzük, mert akkor
nem tudunk vele burkolni! Amikor felverõdött a habunk,
levesszük a vízgõzrõl és hozzá keverjük a vaníliát is.
Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon,
puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve
az aranysárga süteményt, pirított kókusszal
alaposan megszórjuk/panírozzuk az egész felületet.
Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belõle,
ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D
Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!