nincs cím

2014-03-28

sponsored links

 

Hagymát hagymával 

                          avagy

            Egyfajta hagymaleves sokfajta hagymával !

 Talán nincs is olyan idõsebb korosztálybeli magyar, aki ne derülne a ?Még a hagymát is hagymával eszem!? szállóigén és ne emlegetné nosztalgiázva a " Hyppolit a lakáj"-t
 "...- Julcsa, mi lesz  vacsorára ?
  ...- Hideg libasült ! ..............
  ...- Majd hozzon egy pár fiatal hagymát is....lehet közte egy pár idõsebb is .....
  ...- Hányszor megmondtam neked hogy nem tûröm az asztalnál a hagymát !
 ...- Nem ??? ; ...... majd ibolyával vagy,....vagy,...kö...kö...kökörcsinnel eszem majd a libasültet ! ..............."

   Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar játékfilm

 "....... És a libasülthöz hagymát eszek ! Mindenhez !  A hagymához is hagymát eszek ! "

      Ennek az örökzöld mondásnak az apropója adja a francia hagymaleves készítésének az ötletét ezúttal többféle hagymából .Tehát összeszedve a hozzávalókat a következõ hagymaféléket  használtam :

- 1 fej vereshagyma  / jófajta makói bronz,vagy ennek hiányában esetleg perecsenyi hagyma (Szilágyperecseny,Erdély) - mert mostanában sokszor elõfordul hogy kinézetre tetszetõs de ízében keserû , gazízû hagymákat árulnak a különféle szupermarketekben és a piacokon is a zöldséges viszonteladók  seregei , akiknél nem ritka a nagybani piacról beszerzett különféle importból származó dömpingáru netán génmanipulált termék  -

- 1 fej lilahagyma / lehetõleg Rosa lunga di Firenze , vagy Tétényi Rubin

- 1 fej fehérhagyma /vagy másképpen hamburger hagyma , Lisszaboni Fehér 

- 1 póréhagyma nemesebb részei

- 1 köteg zöldhagyma

- 3 - 4 gerezd fokhagyma  

- 1 csokor snidling és medvehagyma


KÉPEK : VÁLOGATÁS A NET-RÕL

A további hozzávalók:
- egy ek. vaj , egy kevés olívaolaj
- egy pohár száraz Tokaji szamorodni
- egy-két ek. liszt
- egy kk. dijoni mustár
- egy l. alaplé , jobb híján  leveskockából  
- egy-két marék reszelt sajt / stílusosan : Gruy?res , jobb híján magyar füstölt Trappista vagy Pannónia
- egy-két szelet szikkadt kenyér , felkockázva , megpirítva / stílusosan baguette-bõl
- egy ek. barna cukor
- egy kk. szárított oregánó /szurokfû
- só , bors , provence-i fûszerkeverék ízlés szerint

Francia sajtok képe a net-rõl
Elkészítés :
A hagymákat megpucoljuk , majd vékonyan felszeleteljük. A vajat egy mély serpenyõben vagy fazékban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olíva olajat is meg a hagymákat , lefedjük, 10 percig hagyjuk párolódni. Közben idõnként kavarunk rajta néhányat és enyhén megsózzuk , adunk hozzá oregánót is . Ezután lassú tûzön, már fedõ nélkül, gyakori kavargatás mellett egy kanál barna cukor hozzáadása után karamellízáljuk a hagymát. Negyedóra elteltével mikor már a hagyma   aranyszínûvé válik , hozzáadjuk a a bort , elfõzzük az alkoholt és sûrû kavargatások közepette liszt szórással folytatjuk , felöntjük a meleg alap lével , hozzáadjuk a dijoni mustárt és alaposan elkeverjük , közepes tûzön még negyedórát fõzzük . Ezután sózzuk és borsozzuk , valamint a provence-i fûszerkeverékkel fûszerezzük . Ennek utána a sütõ tálcájára helyezzük a leveses csészéket amiket háromnegyed részig töltünk  levessel , ezek tetejére  a  baguette szeletekbõl készített felkockázott pirítósokat tesszük , majd reszelt sajttal megszórjuk és a grillfokozaton rápirítjuk a sajtot . Miután kivettük a sütõbõl az egészet megszórjuk apróra vágott snidlinggel és medvehagymával . Száraz fehér bort kínálunk hozzá .






Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s