nincs cím
sponsored links
"Trópusi" lekvár ...
Házilag elõállított különlegesség?! Miért is ne!
Végy a kamrában található "téli" gyümölcsökbõl
pár szem jól megérett példányt, hozz össze nekik egy közös
"lábas partyt" és zsebeld be gyerkõceid elégedett mosolyát :D
Hozzávalók...
500 g tisztított friss ananász
1 db nagyobbacska banán
(ne legyen barna foltos!)
1 db vérnarancs(normál narancs is jó :)
1 db savanykás alma(reszelve)
2,5 dl barna cukor
1 kk céklalé vagy piros ételfesték(opcionális)
Elkészítés...
Gyümölcsöket megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk.
Narancs külsõ fehéres burkát késsel levágjuk.
Az egész gyümölcs kupacot, botmixerrel pürésítjük.
A gyümölcs masszát lábasba öntjük és egy csésze(2,5 dl)
barna cukrot mérünk hozzá. Csendes lángon rotyogtatjuk,
egészen addig amíg szépen besûrûsödik a lekvár :)
Azért nem árt néha megkeverni! Fõleg amikor kezd elpárologni a gyümölcsök leve. Amennyiben sima, püré szerû végeredményt szeretnénk, érdemes 15-20 perc után újból botmixerért nyúlni
és átmixelni a készülõ lekvárt. A cékla levet vagy piros ételfestéket itt tegyük bele-természetesen csak ha szeretnénk, ízben semmi jelentõsége, egyszerûen csak esztétikai jelentõsége lehet :D
Mindezen mûvelet összességében 50-60 percet vett igénybe.
Vigyázat! A sûrû-forró-pufogó lekvár égési sérüléseket okozhat!!!
A gõzölgõ, -illatos lekvárt, tiszta, száraz kis üvegekbe töltjük, kupakot rácsavarva, fejre állítva hûtjük. Semmiféle tartósító szert nem tartalmaz, ezért "üvegbontás" után, célszerû hûtõben tárolni.
Nekem ebbõl a gyümölcs hányadból 7 dl lett a hozam .
Kötényeket felkötni! Fantázia üzemmód BE :D