nincs cím
sponsored links
Focaccia barese...
Dél Olaszország jellegzetes kenyér féléje...liszt-víz-élesztõ alapokból, olajbogyó és paradicsom társításával. Számos fajtája ismert, amit az ízesítés és elkészítési mód különböztet meg egymástól ...most sült ki! Törjetek belõle és mártogassuk egy finom ízes extra szûz olíva olajba :D
Buon giorno !
Hozzávalók...
(2 db-hoz)
500 g liszt
250 ml víz
1 dkg friss élesztõ
1-2 ek olíva olaj
1 kk tengeri só
feltétnek...
olajbogyó
paradicsom
friss rozmaring levelek
juhtúró(opcionális :)
Elkészítés...
Kelesztõ tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe bele morzsoljuk a friss élesztõt és langyos vizet öntünk rá. Megvárjuk, hogy a kovászunk szépen megéledjen, és ezt a habos keveréket kevés olíva olaj és só társaságában, alaposan eldolgozzuk a lisztben. Ez a munka nehezebbik része, ami legalább 5-10 percig tartson ! Fénylõ, sima tésztát kapunk :D letakarva, meleg helyen kelesztjük, majd mikor duplájára "hízott" a tészta, kidolgozzuk belõle a légbuborékokat, mintegy "átszellõztetjük" és újból, betakargatva pihentetjük. Majd kézzel tetszõleges formára alakítva, villával több helyen megszurkáljuk és aprított olaj bogyóval és aszalt paradicsommal szórjuk. Nálam került még rá némi rozmaring és juhtúró is :D Elõmelegített 200 fokos sütõben 10 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük. Krémlevesek, saláták mellé, de akár baráti társaságban finom olíva olajokba mártogatva egy jóféle bor mellett kellemesen elbeszélgethetünk :D
Tipp...
Minél többet pihen a tészta, annál jobb lesz a végleges állaga. Nyugodtan bedagaszthatjuk akár elõzõ este is és hûtõben pihentetve, betakargatva, vígan átvészeli a kalandot :D
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D
Buon appetit !