nincs cím
sponsored links
"Orzotto" vajas-barna csiperkével...
Hántolt árpa-árpagyöngy-gersli-
A "gersli" rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle. Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
"A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsõsorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjébõl lepényszerû kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus elõtti idõk óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként? A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítõszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belõle. Tibet nemzeti eledele, a ?campa? pirított árpalisztbõl készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezõen befolyásolja a bélmûködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és kimerültségtõl szenvedõ egyéneknek, valamint a betegségbõl lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.
ennyi sok-sok betû folyam olvasása után, következzen maga a recept...
Hozzávalók ...
4 személyre
25 dkg hántolt árpa(gersli)
2 ek olíva olaj
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
1,2 l zöldség alaplé
Só, õrölt bors
10 dkg juhtúró
egy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
Elkészítés ...
Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk,lecsepegtetjük.
Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.
Bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk,
a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség
alaplébõl 1-2 merõkanálnyit hozzá merünk.
Szép lassan, idõnként megkeverve,
megvárjuk amíg elfõ az alaplé,
majd fokozatosan adagolva merítünk belõle még az ételhez,
amíg el nem fogy.
Az utolsó merõkanálnyi alaplé után
bele morzsoljuk a juhtúrót is,
amivel megadjuk a kellõ krémes állagot.
Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyõben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk.
A gersli nagy elõnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfõzni :D
Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva.
Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D