nincs cím
sponsored links
Túrós lepény ...
Pite vagy lepény? Minden tájegységnél más más a meghatározása ... az ami a lényeg, hogy édesen vagy sósan elkészítve, egyaránt közkedvelt finomság szerte a világban! :D
Egy egyszerû, édes túrós változatát ajánlanám figyelmetekbe elkészítésre.
Hozzávalók ...
28 szelthez
tészta...
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1-2 ek tejföl
1 kk sütõpor
csipet só
töltelékhez...
50 dkg túró(áttörve)
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek búzadara
2 ek 20 %-os tejföl
1/2 citrom reszelt héja
2-3 ek sárgabarack lekvár
Elkészítés ...
Lisztet, porcukrot, sót a sütõporral együtt átszitáljuk, majd a kockákra vágott zsiradékkal elmorzsoljuk. 1 tojás sárgájával és annyi tejföllel dúsítjuk, hogy könnyen kezelhetõ, rugalmas tésztát kapjunk. Lehetõleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a kezünk melegétõl, ne olvadjon meg a margarin.
Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hûtõbe tesszük.
Töltelékhez a túrót szitán áttörjük, búzadarát és a vaníliás cukrot belekeverjük, majd egy tojás sárgájával összefogjuk a masszát. Én két kanál tejföllel tovább lágyítottam az állagon és reszelt citrom héjával ízesítettem. Akik kedvelik, mazsolát is tehetnek a töltelékbe. A tésztából megmaradt és a túrós masszához adott tojásból a fehérjét kristálycukorral, félkemény, fényes habnak felverjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Tésztát, sütõpapíron a kívánt nagyságúra nyújtjuk, papírostól tepsibe helyezzük, majd egy villával több helyen megszurkáljuk. 2-3 evõkanálnyi sárgabarack lekvárt kenünk rá, megelõzve, hogy a túró töltelék eláztassa azt(opcionális)
Elõmelegített sütõbe tolva,alsó rácson, 30 perc alatt készre sütjük(amikor már nem nagyon "recegõs" a túró )
Kis pihentetés után tetszõleges alakra szeljük és porcukorral hintve kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!