nincs cím

2012-08-03

sponsored links

Korpacibereleves csirkeaprólékkal

avagy csirkeaprólék csorba

Ennek kapcsán pedig gasztronómiai történetek és étellegendákról ír - Berecz Edgár : Kulinárius címû nemrég Erdélyben megjelent könyvében  , itt olvashatunk a török hatásokról az erdélyi magyar konyhamûvészetben  ! Azt azonban kevesen tudják, hogy az erdélyi magyar konyha ma sokak szerint román ételnek tartott specialitásai mind török eredetûek . Mert tudvalevõ hogy a török uralom a románoknál vagy 400 évig tartott , 1489 -tõl 1877-ig.
Nehéz  tökéletesen lefordítani a csorba szót magyarra, ezért elégedjünk meg annyival, hogy ez a szó törökül  egyszerûen levest jelent , legalábbis a törökök leveseik többségét ezzel a szóval illetik. Ez a megállapítás többé-kevésbé érvényes a román konyhára is , mert a legtöbb levest csorbának nevezik / Moldvában bors-nak, борщ (borscs) ami viszont az ukrán hatást tükrözi /. A csorba szó összefoglaló kifejezés azon savanyú zöldség vagy húslevesekre, amelyeket citromlé vagy korpacibere, joghurt és tojás felhasználásával ízesítenek. 
               "A török konyha nem csak a román gasztronómiára volt kifejezetten jótékony hatással , hanem a többi, az Oszmán Birodalomba bekebelezett ország konyháját is gazdagította.   Az erdélyi konyha is átvette ezeket a nagyszerû leveseket, amelyek már annyira beolvadtak a helyi konyhamûvészetbe, hogy joggal nevezhetjük akár hagyományos levesételünknek is. A többi csorbával szemben elmondható, hogy az erdélyi változatok speciális, továbbfejlesztett levesek, mivel az ízesítésük  teszi õket különlegessé, tipikusan erdélyivé. Ezt pedig a leostyánnak, a tárkonynak, zellernek és petrezselyemnek köszönhetik, amivel fûszerezték , ez adja azt a különleges, semmi máshoz nem fogható, és sehol máshol nem található ízhatást, ami ezeket a ...

Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2012/08...

sponsored links

Keres?s