nincs cím
sponsored links
Újratöltve 2.0
A tõtike ...vagy dolma a szárma testvére, avagy a bizánci birodalom beütése
Május végén , június elején amikor a szõlõ gyönyörû levelei már harsány zölden virítanak a kertekben , általában úgy Pünkösd környékén jön el az ideje a töltike fõzésének .
Az a nagy helyzet hogy ilyenkor már rég elfogyott a húsvéti sonkának a félretett,lefagyasztott fõzõleve és kénytelenek vagyunk preparálni egy másik füstölt lét ! Erre a célra elõveszünk egy kis füstölt oldalast,ennek hiányában megteszi a füstölt csont is . Ha nagyon füstös , netán egy kicsit megavasodott ,- mert ez hajlamos a csontnál az avasodásra ha nem járta át a só kellõképpen -akkor elõáztatjuk friss hideg vízben egy félnapot ,aztán a vizet lecseréljük és odatesszük fõni egy fej hagymával,egy pár gerezd fokhagymával,meg egy cseresznyepaprikával.
Vigyázni kell a füstölt konc minõségére,mert a füstölés minõsége döntõ lehet az ízvilágot illetõen.Miután felfõtt,csendes tûzön megfõzzük,ha szükséges a levét utánatöltjük hogy mindig elfedje a csontokat.Aki nem akar ennyit ezzel ténykedni az helyettesítheti ezt egy darab jó minõségû füstölt kolbász belefõzésével , de itt is fokozottan kell vigyázni a füstölés minõségére!
Zsenge szõlõleveleket szedünk , még az elsõ permetezés elõtt,szedünk egy csokorra való kacsot is ,majd leforrázzuk,hagyjuk ...
Vigyázni kell a füstölt konc minõségére,mert a füstölés minõsége döntõ lehet az ízvilágot illetõen.Miután felfõtt,csendes tûzön megfõzzük,ha szükséges a levét utánatöltjük hogy mindig elfedje a csontokat.Aki nem akar ennyit ezzel ténykedni az helyettesítheti ezt egy darab jó minõségû füstölt kolbász belefõzésével , de itt is fokozottan kell vigyázni a füstölés minõségére!
Zsenge szõlõleveleket szedünk , még az elsõ permetezés elõtt,szedünk egy csokorra való kacsot is ,majd leforrázzuk,hagyjuk ...