nincs cím

2012-05-26

sponsored links

Újratöltve 2.0

A tõtike ...vagy dolma a szárma testvére, avagy a bizánci birodalom beütése 

Május végén , június elején amikor a szõlõ gyönyörû levelei már harsány zölden virítanak a kertekben , általában úgy Pünkösd környékén  jön el az ideje a töltike fõzésének .        

Az a nagy helyzet hogy ilyenkor már rég elfogyott a húsvéti sonkának a félretett,lefagyasztott fõzõleve és kénytelenek  vagyunk preparálni egy másik füstölt lét ! Erre a célra elõveszünk egy kis füstölt oldalast,ennek hiányában megteszi a füstölt csont is .  Ha nagyon füstös , netán egy kicsit megavasodott ,- mert ez hajlamos a csontnál az avasodásra ha nem járta át a só kellõképpen -akkor elõáztatjuk friss hideg vízben egy félnapot ,aztán a vizet lecseréljük és odatesszük fõni egy fej hagymával,egy pár gerezd fokhagymával,meg egy cseresznyepaprikával.

Vigyázni kell a füstölt konc minõségére,mert a füstölés minõsége döntõ lehet az ízvilágot illetõen.Miután felfõtt,csendes tûzön megfõzzük,ha szükséges a levét utánatöltjük hogy mindig elfedje a csontokat.Aki nem akar ennyit ezzel ténykedni az helyettesítheti ezt egy darab jó minõségû füstölt kolbász belefõzésével  , de itt is fokozottan kell vigyázni a füstölés minõségére!

Zsenge szõlõleveleket szedünk , még az elsõ permetezés elõtt,szedünk egy csokorra való kacsot is ,majd leforrázzuk,hagyjuk ...

Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2012/05...

sponsored links

Keres?s