nincs cím
sponsored links
Ilyenkor , mikor a húsvéti sódart megfõztük , a levében nem töltött káposztát fõztünk hanem : padlutkát Ez volt a húsvéti asztal csemegéje mikor már elteltünk a sonkával , tojással , töltött báránnyal , tárkonyos savanyú bárányfej levessel és egyéb finomságokkal.
A padlutka tudomásom szerint felvidéki étel,de elterjedt egész Erdélyben,a csángóknál is ahol töltike néven ismeretes és a szatmári tájakon is tavasszal , igen kedvelt étel a padlutka . Töltik sokféleképpen : angolsóskalevélbe , martilapulevélbe ,havasi lórumlevélbe vagy lósóskalevélbe, új karalábélevélbe ,tormalevélbe és majd késõbben zsenge szõlõlevélbe. Az angolsóska azért jobb mint a többi mert ez a Kárpát-medencében vadon is elõfordul és tavasszal a legkorábban szedhetõ , azonkívül ha megízleljük akkor érezhetjük enyhén savanykás ízét is.
A leveleket megmossuk , kissé lobogó ,enyhén sós vízben balansírozzuk ,aztán majd a levélnyeleket ha szükséges laposra vágjuk .Szatmáron a töltelék ugyanaz mint a töltött káposztáé ,és ugyanúgy is készül,csak ezek a töltelékek kisebbek .
Miután elkészültek a töltelékek , lerakjuk egy edénybe amelyiknek az aljára és majd töltelékek tetejére kb. két marék aprított sóskalevelet teszünk elosztva a savanyítás végett ,ezután felöntjük a sonkalével. Vigyázni kel hogy nehogy nagyon sós legyen a sonkalé , ha szükséges akkor vízzel hígítjuk , lefedjük majd lassú tûzön megfõzzük.Egyes vidékeken a töltelékek közé füstölt kolbászt és húsos szalonna darabokat is tesznek , a töltelékeket meg egy kevés ...