nincs cím
sponsored links
A spenót gyerekkorom egyik kedvenc fõzelékei közé tarozott (a sóskával együtt), amelyet Édesanyám mindig kissé édesen készített el, sûrûre, krémesre és egy sós tojás került mindig a tetejére. A sós, krémes tojás (félig lágyra sütöm mindig) annyira jó kontrasztot ad az édes fõzelékkel! Még páromat is meggyõztem vele, aki még sosem ette így a spenótot. Szeirntem ha így készítjük, minden gyerek szeretni fogja.
Elõzõleg már írtam a spenót áldásos, egészség-merörzõ hatásairól és hogy miért szuper egészséges, most viszont a kifejeztten érdekes történetérõl mesélnék.
"A spenót valószínûleg az õsi perzsiából származik (mai Irán). Elõször a VII. században érkezett meg Kínába, ahova a nepáli király küldte ajándékba. Európába azonban csak a XI. században jutott el, amikor is a moorok magukkal hozták Spanyolországba, éppen ezért egy ideig a spenót "spanyol zöldség" néven volt ismert az öreg kontinensen.
Catherine de Medici kedvenc étele volt a spenót, olyannyira, hogy mikor hozzáment feleségül a francia királyhoz, a költözéskor magával vitte szakácsait is Firenzébõl (Florence), akik az õ szájízének megfelelõen tudták elkészíti a zöldséget. Ezért, a spenót ágyon tálalt ételeket "a la Florentine"-nek is nevezik." *
És azt tudtátok, hogy manapság az Amerikai Egyesült Államok és Norvégia a legnagyobb spenót termelõ? *Mindenesetre szerintem Skócia is belehúzott a versenybe mert itt rengeteg spenót ültetvényt lehet látni utazás során.
Ti hogy készítitek a spenót fõzeléket?
Spenót fõzelék édesen
Hozzávalók 2 személyre ...