nincs cím

2012-03-23

sponsored links

Egyesítés ,
...... egyesítsük erõinket hogyhagyományainkat megõrizzük és kellõképpen átadjuk az utánunk következõknek!
"Hagyomány egy van, mint ahogy egy emberiség, egy szellem és egy Isten."(Scientia Sacra) Hamvas Béla

    Sajnos napjainkra nagyon is jellemzõ, hogy a dolgok összekeverednek, a tradíciók pedig végleg feledésbe merülnek. Fájdalmas veszteségek ezek. Ezért már Jókai is egyre inkább sürgette pusztuló emlékeink megmentését ráérezvén hogy az õt követõ korok igencsak segítettek a rombolásban. A következõket írja: "Napjaink feladata minden téren összegyûjteni azt, ami sajátunk, ami nemzeti életünk alakító része:népünk költészete, dallamai, viselete összegyûjtve, értékükbe visszaállítva,megbecsülve, rendszerezve vannak. Hasonló érdemmel és beccsel bíró gyûjtemény volna egy olyan nemzeti szakácskönyv, mely valódi magyar ételek készítésmódját adná elé. "
   "Ki lehet bírni, ha rossz ételeket fõznek, de azt nehezen, ha jó ételeket készítenek rosszul" - tartja a mondás. Ezért talán nem árt, ha az ember ismeri egy-egy étel elkészítésének többféle módját és az már külön dicséretes, ha ennek érdekében nem sajnálja az idõt egy kis kutatásra. A régi magyar receptek összegyûjtésére,olyanokéra amelyek csak a szájhagyományokban élnek és nem szerepelnek csak elvétve a most megjelenõ számos kiadványban. Nagyon régre nem érdemes visszanyúlni egyrészt mert ma már hozzáférhetõ egy csomó reprintmû,másrészt meg konyhatechnológiailag már rég elavultak. Olyanokat írnak mint:Tehénhús pecsenye sályával ispékelve , akár majoránnával. Az tehénhús pecsenyét megmossad , nyársra felvonjad és az tûzhöz tegyed , hogy megkeményedjék . Annakutána bokrostul úgy vonjad bele az sályát vagy az majoránnát . Azt az mint sül, untalan megöntözzed forró vajas borral vagy tehénhúslével , hogy az fûnek ereje hassa által az pecsenyét , szép levesen add fel ; mert ha száraz lészen ,nem érzik az fû az ereje.  Radvánszky Béla:Régi magyar szakácskönyvek (1893) A két világháborúközötti receptek , szokások , fõzéstechnikák még érdekesek lehetnek számunkra ,még azokat az ízeket talán vissza lehet hozni .- 
   Igen,igen..;általában a régi receptekkel mindig az a baj hogy számos híres fogással kapcsolatban ma már szinte ...

Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2012/03...

sponsored links

Keres?s