nincs cím
sponsored links
Az igazi otthon illata számomra sok-sok összetevõbõl áll. A finom meleg étel, a frissen illatozó virág, egy ellenállhatatlan sütemény, no meg a ropogós héjú kenyér. Az utóbbi készítését már nagyon-nagyon régóta fontolgatom. Van kenyérsütõ masinám, de ritkán használom, mert nem olyan a végeredmény, amilyet szerettem volna eddig. Kovászgyártási kísérletem is többször kudarcba fulladt már, így jó idõre jegeltem ezt a projektet. Majd megvettem az Akik elmentek péknek címû könyvet és új erõre kaptam. Elõször nem sikerült a kovászom, majd Fecóm megbûvölte és besegített egy kicsit. Azóta több üvegnyi "dühöngõ" kovász várja a sütést nálunk.
6 fajta receptet kipróbáltam, de egyik sem lett tökéletes sajnos, majd Annánál, aki a Bake Ann! blog szerzõje és nem mellesleg egy tündéri nõ, aki imád sütni, fõzni ( megjegyzem tud is) megosztotta, hogy õ melyik receptet készítette el.
Ez a Három Tarka Macska nagymama kenyere volt. A fotókat látva megkaptam a következõ löketet a kenyérsütés mezején és kipróbáltam.
Láss csodát! A fenti gyönyörûséges kenyér került ki a kezeim közül.
Azóta már jó néhányat elkészítettem, tehát a recept tökéletes és a végeredmény magáért beszél. Végre én is tudok kenyeret sütni (habár még van mit gyakorolni), de kimondhatatlanul boldog vagyok!
Hozzávalók kb. 80 dkg-os kenyérhez.
37 dkg BL 80 kenyérlisz
21 dkg víz
8 g só
20 dkg érett kovász
liszt a gyúráshoz
Elkészítés:
- A 37 dkg BL80 lisztbõl (tartsátok be a fajtát, mert ezzel lesz igazán szép) és a 21 dkg vízbõl sima tésztát gyúrunk (kb. 5 perc) és lefedve szobahõmérsékleten 1 órát pihentetjük.
- 1 óra elteltével hozzáadjuk a 20 dkg kovászt és a 8 g sót. További 5 perc dagasztással sima tésztát készítünk. A legegyszerûbb a gyúrásokat egy masszív robotgéppel végezni, de ha nincs rá lehetõség, akkor tökéletes a két praclink is.
- Majd lisztezett felületre öntjük a kissé nyúlós tésztát és liszttel megszórva virgoljuk/gömbölyítjük a tésztát beledolgozva még egy kis lisztet. Megszórjuk a tészta tetejét liszttel és konyharuhával lefedve a deszkán hagyjuk 1 órát pihenni.
- 1 óra után ismét átdolgozzuk egy kis liszttel a kenyeret, majd újabb 1 órát pihentetjük liszttel megszórva, konyharuhával letakarva a deszkán.
- Végül újra gömbölyítjük a kenyeret és a sima felületével lefelé egy konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tesszük. A tetejét megszórjuk liszttel és betakarjuk a konyharuhával.
- 12 órára a hûtõbe tesszük a kenyeret pihenni.
- Sütés elõtt a sütõbe tegyünk egy üres tepsit a legalsó szintre. Így forrósítsuk fel a sütõt kb. 250 °C-ra.
- Egy második tepsit béleljünk ki sütõpapírral és borítsuk ki rá a szakajtóból a kenyeret.
- Vágjuk be keresztben a tésztát kb. 2-3 cm mélyen egy éles késsel és mehet a sütõbe. De mielõtt becsuknánk a sütõ ajtaját, az alsó üres forró tepsibe öntsünk bele kb. 3 dl vizet és csukjuk be gyorsan az ajtót.
- Én 40-50 perc sütés után vettem ki a kenyeret. Egy rácson hagytam további 40 percet pihenni. Ha figyelmesen hallgatjátok, akkor a kenyér sercegését, ropogását is hallhatjátok, ahogyan hûl.
- Az elsõ kenyér belseje ilyen lett. Azóta már sikerült etalon lyukacsos kenyereket is készítenem, de a legelsõ próbálkozással is tökéletes kenyér készült. Puha, ropogós, igazi kovászos kenyér, ami napokig elállna, ha nem lenne olyan ellenállhatatlan!
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!