nincs cím
sponsored links
Fatörzs torta
Már régóta szerettem volna elkészíteni a klasszikus fatörzs tortát. A legfõbb oka, hogy mikor még kislány voltam és a somogyi nagyszüleimnél nyaraltam, a nagymamám mindig ezt süttette nekem. Igen, süttette és nem õ sütötte, hogy biztos tökéletes süteménnyel várjon.
Az is volt minden alkalommal.
Ez a recept is tökéletes. Könnyû piskóta, még könnyebb krémmel.
Forrás: Nõk Lapja konyha Desszert, 2017/3.
Hozzávalók 14-16 szelethez:
a piskótához:
Már régóta szerettem volna elkészíteni a klasszikus fatörzs tortát. A legfõbb oka, hogy mikor még kislány voltam és a somogyi nagyszüleimnél nyaraltam, a nagymamám mindig ezt süttette nekem. Igen, süttette és nem õ sütötte, hogy biztos tökéletes süteménnyel várjon.
Az is volt minden alkalommal.
Ez a recept is tökéletes. Könnyû piskóta, még könnyebb krémmel.
Forrás: Nõk Lapja konyha Desszert, 2017/3.
Hozzávalók 14-16 szelethez:
a piskótához:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 2.5 dkg kakaópor
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütõpor
a krémhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg vaj/margarin
- 2.5 dkg kakaópor
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé
a díszítéshez:
- 5 dkg marcipán
- piros és zöld ételfesték
Így készül:
1.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a kakaóporral összeszitált sütõporos lisztet.
2.
A masszát egy 30 x 30 cm-es , sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra elõmelegített sütõben 8-10 perc alatt megsütjük.
Néhány perc pihentetés után, egy tiszta konyharuhával feltekerjük.
3.
A krémhez megfõzzük a pudingot, a tejbõl cukorból és pudingporból, és kihûtjük. Ezután felhabosítjuk a vajjal, kakaóval és olvasztott csokival.
4.
A kihûlt tekercset megtöltjük a krém kétharmadával. A többi krémmel megkenjük a külsejét, és villával hullámokat húzunk bele. 30 percre hûtõbe tesszük dermedni.
5.
Végül a tekercs egyharmadát ferdén levágjuk, hozzáillesztjük a törzshöz, és díszítjük a megfestett marcián magyallevelekkel és bogyókkal.